Боротьба підприємців в Кам’янському проти РРО та кешбеку продовжується

Боротьба підприємців в Кам’янському проти РРО та кешбеку продовжується

Акція підприємців проти фіскалізації малого бізнесу відбувається сьогодні в населених пунктах України. В Дніпрі бізнесмени влаштували автопробіг. В Кам’янському – провели зустріч з колегами та журналістами, роз’яснивши свою позицію.

Автор: Валентин Фіголь

Президент не почув підприємців

Фіскалізація веде до знищення спрощеної системи оподаткування та обліку в бізнесі. А спрощена система – єдина можливість реалізувати підприємницьку ініціативу в корумпованій Україні. Про це говорили спікери сьогоднішньої зустрічі – підприємці Галина Залога та Андрій Нестеренко.

Закони про реєстратори розрахункових операцій (РРО) та кешбек прийняті з порушеннями законодавства, нагадала Г. Залога: не проводився аналіз впливу нових нормативних документів та їх обговорення.

Президент, до якого звертались підприємці з вимогою ветувати закони про фіскалізацію розрахунків та обліку, не почув протестувальників – підписав новації. «Нас не почули, бо нас там було мало», – поділилась пані Залога висновками з недавньої акції протесту біля президентського офісу.

Тотальне введення касових апаратів – ускладнить облік

«Ми не проти касових апаратів – ми проти нав’язаної системи обліку, яка значно обтяжує діяльність представників малого та середнього бізнесу», – наголосила підприємець, голова профспілки бізнесменів «Єднання».

Про те, чому бізнесмени проти новацій, розповів Андрій Нестеренко, активіст ГО «Сила громади м. Кам’янське».

Введення РРО додає підприємцям клопоту. Наприклад, в невеличкій крамниці може бути приблизно 5 тисяч найменувань товару. За новим порядком, треба буде вручну заносити в електронну касову систему кожне найменування, і також вносити будь які зміни в цій інформації. Якщо сьогодні власник крамниці – підприємець, працюючий на спрощеній системі оподаткування, веде облік товарів сам, то після введення РРО йому доведеться наймати для цього окремого працівника.

Новація не буде безкоштовною. Бо треба буде платити за обслуговування РРО, за різні послуги, які виникатимуть в процесі передавання інформації на сервер Державної фіскальної служби. Банківські послуги теж не безкоштовні… «Це ознаки лобіювання інтересів банків та виробників касових апаратів та програмного забезпечення до них», – акцентував А. Нестеренко.

За попередніми підрахунками бізнесменів, підключення до системи РРО коштуватиме, мінімум, 22 тисячі гривень. В Україні нині приблизно 1,8 мільйон підприємців, яких торкнеться закон про РРО.

Навіщо 14 000 працівників таможні?

Нові закони сприятимуть корупції, говорили підприємці. Бо, незважаючи на мораторій, позапланові перевірки все одно будуть – за скаргами покупців, наприклад.

Новації не допоможуть подолати контрабанду, вважають протестувальники. Бо товари, завезені незаконно, продаватимуть і надалі на базарах – там, де торгують «спрощенці» 1-ї групи, яким не треба заводити собі РРО.

«Що тоді роблять 14 тисяч українських митників, якщо з контрабандою мають боротись торговці?» – обурюється Г. Залога.

Споживачів не від тих захищають

Фіскальні чеки не захистять права споживачів, впевнені підприємці. Як розповіла пані Залога, в минулому році до органів захисту прав споживачів в Кам’янському надійшло півсотні скарг на торгівельні мережі і всього 1 – на торговців з базару.

«Нас знищують, щоб не плутались під ногами у великого бізнесу», – пояснюють ситуацію представники малого та середнього бізнесу. Вони прогнозують масове закриття невеликого бізнесу, припинення діяльності фізичних осіб-підприємців. Це зменшить надходження до місцевих бюджетів, пропадуть робочі місця. Безробітні торговці теж поїдуть на заробітки, посилюючи депопуляцію в Україні, нагадали підприємці.

До того ж, тиск на підприємництво відлякує потенційних інвесторів, а у громадян підриває віру в стабільність українського суспільства, впевнені спікери сьогоднішньої зустрічі. На їх переконання, замість декларованої користі у вигляді «виводу з тіні» економіки, нові закони принесуть лише сплеск соціальної напруги. Будуть акції протесту, буде опозиційна діяльність, потім доведеться міняти норми, які все одно не працюватимуть, кажуть підприємці.

Попереду нові акції протесту

«Нам нічого не пропонують – тільки закручують гайки!» – обурювався підприємець Олег Вергун. Сьогодні населення не має грошей – торгівля йде мляво, виручки ледве вистачає, бідкався він, і колеги схвально піддакували: хто за оренду платить – мало не «в нуль» працює.

«Ніхто зі збитками не працюватиме – ми ж не комунальні підприємства! – говорили підприємці. – Всі збільшення наших видатків позначаться на цінах для споживачів».

Свої аргументи підприємці виклали в резолюції акції та у зверненні до Президента України.

На 4 листопада делегація бізнесменів нашого міста планує їхати в Київ на продовження акції протесту біля офісу Президента. Треба балакати з гарантом Конституції, впевнені спікери: парламент зробить те, що скаже президент.