Оптимізація видатків міського самоврядування в Кам’янському в умовах децентралізації

Оптимізація видатків міського самоврядування в Кам’янському в умовах децентралізації

Питання «де взяти грошей на потреби міста?» в майбутньому стане ще гострішим, прогнозує міське самоврядування. Тимчасом посадовці поступово вирішують долю майна ліквідованих органів.

Автор: Валентин Фіголь

Бюджетні тривоги

«Сьогодні нас дійсно хвилює бюджет наступного року, який може скоротити можливості фінансування сфери житлово-комунального господарства», – заявив Андрій Білоусов, міський голова Кам’янського, виступаючи на тому тижні в Києві на Конференції «Інституційні та технічні аспекти реформування житлово-комунального господарства-2019». Наш міський голова, який очолює комітет Асоціації міст України з питань житлово-комунального господарства, був експертом на цьому заході.

Конференція з питань реформування ЖКГ – це багатопрофільний виставковий захід, де обговорюють питання впровадження сучасних технологій і обладнання, а також шукають шляхи вдосконалення системи управління галуззю.

Щоб реалізувати реформи, громадам треба грошей, нагадав Андрій Білоусов під час презентації: він проаналізував доходи і витрати, пов’язані з питаннями децентралізації, а також акцентував увагу профільного міністерства на важливих процесах у системі реформування галузі.

Дефіцит місцевих бюджетів дуже гостра проблема, зазначив А. Білоусов: крім інфраструктури населених пунктів, на плечі громад лягають виплати бюджетникам і утримання комунальних підприємств.

Тому, на думку міського голови Кам’янського, особливе значення мають оптимізація витрат паралельно з залученням різних зовнішніх джерел фінансування. Так, в нашому місті було успішно реалізовано кілька масштабних інфраструктурних проектів за гроші корпорації НЕФКО: зокрема освітлення мостового переходу через річку Дніпро і утеплення будівель бюджетних установ. На черзі – проект з енергоефективності роботи міськводоканалу, який наше місто реалізує першим в Україні.

Оптимізація майна

Майно районів в Кам’янському буде інвентаризоване, а потім списане.

Процес оптимізації органів місцевого самоврядування в нашому місті продовжується. Посадовці в районних адміністраціях, які будуть ліквідовані як юридичні особи, готують акти передавання майна, що перебувало на балансі районів.

Про необхідність списати в майбутньому майно райадміністрацій «Пильний погляд» згадував тиждень тому.

«Це не означає, що райони спишуть майно зі своїх балансів, – пояснила Світлана Колісніченко, керуюча справами міськвиконкому, колишня голова Південної районної адміністрації. – Спочатку все майно райони інвентаризують, потім передадуть відповідним міським структурам. А вже потім те, що буде визнане непридатним до експлуатації, буде списане».

Щодо будівель, які нині займають райадміністрації – їх долю міська влада вирішуватиме поступово. Якісь приміщення займуть нові органи самоврядування, створені в результаті оптимізації. Якісь будуть здані в оренду, кажуть посадовці.