ОСББ – єдиний спосіб зберегти житловий фонд, переконані активісти самоорганізації в Кам’янському

ОСББ – єдиний спосіб зберегти житловий фонд, переконані активісти самоорганізації в Кам’янському

Щоб зберегти своє житло, люди мають створювати ОСББ, беручи на себе відповідальність за технічний стан будинків. Це загальноукраїнський тренд, наголошує Володимир Буц, професійний керуючий будинком з Кам’янського.

Автор: Валентин Фіголь

«Влада вже не перший рік ясно показує, що технічний стан житлових будинків – проблема їхніх мешканців. Йдеться до того, що державна підтримка надаватиметься переважно тим будинкам, де співвласники об’єднались і взяли долю свого житла в свої руки», – поділився українським досвідом В. Буц. Днями він і ще кілька активістів самоорганізації населення побували в Павлограді на запрошення Фонду Енергоефективності та Школи Управдома.

В Павлограді в День енергоефективності відбулась визначна подія: міський голова Павлограда Анатолій Вершина підписав меморандум про співпрацю між містом та Фондом Енергоефективності. Фонд обіцяє підтримку тих ОСББ, де мешканці захочуть підвищити енергоефективність. І не просто захочуть, а будуть готові вкладати в цю справу власні кошти. Фонд може, наприклад, взяти на себе витрати по обслуговуванню кредиту, який співвласники візьмуть на утеплення будинку.

«Міська влада Павлограда бере на себе відповідальність за впровадження енергосбережних технологій у будинки ОСББ, – прокоментував В. Буц подію. – До речі, в Павлограді ОСББ – більш ніж 60% загального житлового фонду».

В Кам’янському, де на чверть більше багатоквартирних будинків (майже 2 тисячі), створено приблизно півсотні ОСББ, додав В. Буц.  В нашому місті, поділився досвідом професійний керуючий будинком, створити ОСББ важко навіть суто технічно: «Спробуйте отримати інформацію про те, хто володіє квартирами у вашому будинку!.. А технічної документації на житлові будинки та прибудинкову територію просто нема в наявності, і її треба замовляти в проектному інституті за грубі гроші!».

До речі, називаючи пана Буца професійним керуючим будинком, автор мав на увазі, що Володимир пройшов навчання за цим фахом і має відповідного сертифіката.

«Іншого шляху, ніж самостійне управління житлом, сьогодні нема, – вважає В. Буц. – Ще минулого року люди мали можливість перезавантажити свої стосунки з житловиками, і комунальні ЖЕКи мали стати історією. Але, як бачите, в місті досі існує УКОЖФ, і всі бачать ефективність роботи цієї комунальної компанії…»

В Кам’янському, нагадаємо, існує Програма розвитку ОСББ. Вона передбачає фінансування приблизно 2 мільйони гривень на рік на втілення різних проектів поліпшення технічного стану будинків, на навчання керуючих житловим фондом та популяризацію самоорганізації співвласників житла.