Бюджет Кам’янського за 9 місяців: план по доходам перевиконано, але борги комунальних підприємств зростають

Бюджет Кам’янського за 9 місяців: план по доходам перевиконано, але борги комунальних підприємств зростають

Звіт про виконання міського бюджету за 9 місяців 2019 року затвердив виконавчий комітет міської ради. Пропонуємо читачам – наповнювачам бюджету – кілька цифр, що демонструють, на які гроші живе місто.

Автор: Валентин Фіголь.

Доходи

Загалом до загального та спеціального фондів бюджету міста,
з урахуванням офіційних трансфертів, надійшло 2 мільярди 179 мільйонів гривень, що становить 102,2% до плану звітного періоду. Порівняно з аналогічним періодом 2018 року загальний обсяг надходжень збільшився на 9,2 %.

Доходи загального фонду бюджету міста, з урахуванням офіційних трансфертів, становлять 1 мільярд 979 мільйонів грн., або 102,4% плану звітного періоду, що на 105 мільйонів грн., або на 5,6% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Власні доходи загального фонду бюджету міста (без міжбюджетних трансфертів) надійшли в обсязі 1 мільярд 126,6  мільйонів грн., забезпечено виконання планових призначень на 105,4%.

Офіційні трансферти із обласного та державного бюджетів до загального та спеціального фондів разом надійшли в обсязі 950,9 мільйонів грн. Порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження офіційних трансфертів зменшилися на 3,2%, що в грошовому виразі становить 30,7 мільйонів грн. Це зумовлено зміною механізму перерахування житлових субсидій (монетизація) з травня поточного року.

Збільшення власних доходів міста відбулося в основному
за рахунок податку на доходи фізичних осіб − на 139,6 млн. грн.,
або на 32,0%, плати за землю − на 54,5 млн. грн., або на 17,1%, єдиного податку − на 15,2 млн. грн., або на 24,0% та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – на 2,7 млн. грн., або в 1,2 рази.

Податок та збір на доходи фізичних осіб зберігає позицію найвагомішого за обсягами джерела наповнення дохідної частини міського бюджету. Питома вага його в сумі власних доходів загального фонду міського бюджету складає 51,8%. За звітний період податків на доходи фізичних осіб надійшло 575,8 млн. грн.

Збільшення надходжень відбулося за рахунок зростання з початку року мінімальної заробітної платні на 12,1% і прожиткового мінімуму на 9,0% та відповідного збільшення фонду оплати праці.

Борги

Податковий борг суб’єктів господарювання в Кам’янському до міського бюджету становить 148,7 мільйонів гривень. Загалом до державного та обласного бюджетів місто заборгувало 1 мільярд 23 мільйони гривень.

Заборгованість до всіх бюджетів, порівняно з початком року, зросла на 330,5 мільйонів гривень (на 47,7%) та до міської скарбниці – на 44,25 млн. грн.. (на 42,4 %) відповідно.

Найбільша частина боргу до бюджету міста займає податковий борг з плати за землю (66,7%), який з початку року збільшився на 22,5 мільйони гривень і становить 99 млн. грн.. На другому місці – борги з податку на доходи фізичних осіб в сумі 26 млн. грн.. (порівняно з початком року збільшився на 14,04 млн. грн.., або у 2,2 рази). Заборгованість з податку на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності склала 1,5 млн. грн.

Заборгованість підприємств комунальної власності міста до бюджетів усіх рівнів становить 174 млн. грн., в тому числі до міського бюджету − 10,9 млн. грн..

Найбільші суми боргу мають комунальне виробниче підприємство Кам’янської міської ради «Міськводоканал» − 72,4 млн. грн., в тому числі до міського бюджету – 4,3 млн. грн., комунальні підприємства Кам’янської міської ради «Тепломережі» − 69,7 млн., в тому числі
до міського бюджету – 24,6 млн. грн.

Значні суми заборгованості до міського бюджету мають державні підприємства по платі за землю. Зокрема, ДНВП «Цирконій» − 28,7 млн. грн.,  ДП «Бар’єр» − 15,4 млн. грн.

Видатки

За січень − вересень поточного року видаткибюджету міста виконано
на 90,8%, освоєно 2,12 мільярди гривень, що на  158 мільйонів більше, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

В першу чергу традиційно фінансувались в розмірі 1,3 мільярду гривень так звані «захищені видатки» – статті, на які бюджетне законодавство вимагає витрачати гроші в першу чергу.    

Серед «захищених» найбільшу питому вагу займають видатки на утримання галузей соціально-культурної сфери та соціальний захист населення (1,28 мільярд). Кошти спрямовано на:

– соціальний захист та соціальне забезпечення – 364 млн. грн.;

– охорону здоров`я – 266 млн. грн.;

– культуру і мистецтво – 33 млн. грн.;

– фізичну культуру та спорт – 26 млн. грн..

На житлово-комунальне господарство із загального та спеціального фондів міського бюджету за 9 місяців 2019 року спрямовано 319,7 мільйонів гривень, що на 161 млн. грн. більше, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

На що саме в сфері ЖКГ витрачались кошти – ця тема варта окремої розмови.