Нових кіосків в 2020 році не буде, обіцяє самоуправління Кам’янського

Нових кіосків в 2020 році не буде, обіцяє самоуправління Кам’янського

«Все місто заставлене новими торгівельними павільйонами, як в 90-ті!..» – ремствують депутати міськради на засіданнях депутатських комісій. Більше такого не буде, обіцяють посадовці виконавчої влади.

Автор: Валентин Фіголь.

Тема масової забудови території міста новими торгівельними павільйонами спливала під час обговорення земельних питань майбутньої сесії міської ради. Мовляв, зносили-зносили – і нових понаставляли!..

Депутати несправедливі в своїх закидах, відбивався Дмитро Щербатов, заступник міського голови з питань земельних та архітектурних. Позносили вбогі генделики, а будують сучасні торгівельні об’єкти, зазначив він. Наприклад, «розливайка» на проспекті Конституції чогось нікому не заважала. А тільки почали на її місці будувати нові павільйони – піднявся крик! А нові павільйони – це не «розливайка», а цивілізовані торгівельні об’єкти, з зупинкою для пасажирів автотранспорту. А зупинка – з пунктом підзарядки для гаджетів!..

Дмитро Щербатов, заступник міського голови

В наступному році такого активного встановлення нових кіосків та павільйонів в Кам’янському не буде, заявив Д. Щербатов. По-перше, міськрада на грудневій сесії скасовує існуючий Порядок встановлення тимчасових торгівельних об’єктів. По-друге, з ініціативи міського голови Андрія Білоусова в 2020 році буде введений мораторій на встановлення нових кіосків.

До того ж, самоврядування продовжує боротьбу з сумнівною практикою легалізації об’єктів нерухомості через судові рішення, розповів заступник міського голови. Кілька таких рішень в цьому році було, завдяки зусиллям посадовців та підтримці депутатів, відмінено апеляційною інстанцією.

«Ми розуміємо, що торгівельні об’єкти – це розвиток малого бізнесу, нові робочі місця та поповнення бюджету, – казали депутати. – Але хотілося б, щоб це все було якось законно і архітектурно оформлене…»

ВІД АВТОРА.

Депутати міськради – це теж громада Кам’янського, кажуть депутати, обрані від громади та наділені повноваженнями. І їх ставлення до самозабудови, як і в більшості мешканців міста – неоднозначне. Можливо тому самовільне будівництво процвітає в Кам’янському, як і скрізь в Україні.

Неоднозначність ця формувалась ще в глибині радянської епохи. Перші приклади масової самозабудови – знамениті дніпродзержинські льохи, які тут всі називають погребами. Ями з лядами, накопані скрізь на прибудинкових територіях – типова самозабудова!

Покинуті власниками льохи – справжня проблема.

Потім були більш-менш самовільно збудовані гаражі. На території міста стоять цілі блоки гаражів, що не мають документів…

Потім люди самовільно робили власні прибудови до багатоквартирних будинків. Самовільно перебудовували квартири, ламаючи несучі конструкції.

В під’їздах – самовільно збудовані комори, додаткові тамбури, грати на сходових клітинах. На балконах висоток – самовільно заварені пожежні люки та спиляні пожежні драбини… З одного боку, самозабудова – це незаконно і може заважати людям. Але, з іншого боку – це ж вигідно й зручно для інших людей.