Бюджет участі в Кам’янському: високе мистецтво та боротьба з браконьєрами

Бюджет участі в Кам’янському: високе мистецтво та боротьба з браконьєрами

Популярність громадського бюджетування в нашому місті росте, відзначають учасники процесу: більше грошей в партиципаторному бюджеті, більше проектів-учасників, більше голосів на підтримку конкурсантів…

Автор: Валентин Фіголь

Урочисте підведення підсумків реалізації громадського бюджету в 2019 році відбулось 26 грудня.

Учасників процесу бюджету участі від самоврядування та від громадськості привітав Андрій Білоусов, міський голова. Він відзначив, що у 2019 році в 5 разів зросла активність участі мешканців Кам’янського щодо громадського бюджетування: за проекти-конкурсанти проголосувало більше 20 тисяч містян.

В цьому році в бюджеті участі до конкурсу було допущено 108 проектів, поданих мешканцями. Проекти стосувались благоустрою громадських місць, обладнання лікувальних закладів, проведення мистецьких заходів. Переможці – 14 проектів, розділили між собою 2,5 мільйони гривень бюджету участі. Протягом року було реалізовано 12 проектів, ще 2 залишені на весну 2020 року, розповів А. Білоусов.

Популярність громадського бюджетування в нашому місті свідчить про активність мешканців, зазначив міський голова. Добре, що мешканці цікавляться розвитком інфраструктури міста, зауважив пан Білоусов: люди бачать, де чого не вистачає – і підказують владі.

Міський голова вручив сертифікати переможцям конкурсу проектів громадського бюджету.

Переважно, перемагали проекти ігрових та спортивних майданчиків, придбання лікувального обладнання, тощо. Серед незвичних проектів-переможців слід відзначити виготовлення велетенських малюнків-муралів на стінах двох будівель в Кам’янському. Проект перетворення бібліотеки на сучасне середовище для спілкування й саморозвитку, про який буде окрема розмова.

Також окремо стоїть чи не єдиний екологічний проект: зариблення лівобережного каналу в районі лівобережного парку.

Руслан Озерний, автор екологічного проекту.

Проект продовжує жити своїм життям, досить напруженим, розповів Руслан Озерний, автор проекту. Люди хижацьки виловлюють підростаючу рибу, визнав він. Вже і інспектор рибоохорони приїжджав, проводив профілактичну бесіду з рибалками, і охоронці «Цитаделі» наглядають, аби не було браконьєрства. «Беремо власного човна і спільно з співробітниками парку патрулюємо, – поділився клопотом пан Озерний. – Хочеться, щоб риба виросла. Це ж не просто риба, яку можна зловити й продати. Вона воду очищає!»

Подання проектів на конкурс 2020 року триває, нагадує координаційна рада з питань бюджету участі.