Завод з переробки відходів у Кам’янському: обговорення переноситься в ресторан «Європейський»

Завод з переробки відходів у Кам’янському: обговорення переноситься в ресторан «Європейський»

Громадське обговорення наміру приватної фірми «Рокобан» збудувати неподалік від Соцміста підприємство з утилізації небезпечних відходів призначені на 23 січня. Напередодні людям стало відомо, що обговорення відбудуться в ресторані «Європейський», розташованому в річковому порту міста.

Автор: Валентин Фіголь.

Стало відомо, де має відбутись громадське обговорення проекту майбутнього заводу з переробки тваринних та інших відходів, про який «Пильний погляд» детально писав на минулому тижні.

Місце проведення обговорень кілька разів мінялось. Вчора ввечері авторка петиції проти будівництва Ніна Лисогор повідомила неофіційну інформацію: забудовник збирається влаштувати громадське обговорення в ресторані «Європейський». Початок заходу об 11 годині. Початок реєстрації учасників – о 10 годині. «Вони навезуть підкуплених людей, так що приходьте раніше, щоб втовпитись до зали!» – закликала земляків Ніна Іванівна.

Інформацію про перенесення місця громадського обговорення підтвердив Юрій Лисяк, директор департаменту екології Кам’янського. Але додав, ще це теж неофіційно: офіційно ні забудовник, ні посадовці міністерства не повідомили міську владу про місце та час громадських обговорень.

«Адміністрація ресторану підтвердила аренду зали 23 січня з 11 до 15 години. Але для якого заходу – не сказала», – прокоментував таємничу ситуацію Ю. Лисяк.

Посадовець запросив мешканців міста, небайдужих до екологічної безпеки, прийти на обговорення.

Громадське обговорення проекту – частина процедури його легалізації. Без позитивного резюме обговорення урядовці не повинні дозволяти будівництво. На обговоренні громадяни висловлюють свої пропозиції щодо намірів забудовника. Заборонити будівництво учасники обговорення не можуть, але можуть вказати на небезпечність майбутнього об’єкту.

Нагадаємо: ТОВ «Рокобан» взяло в оренду ділянку землі площею 1,5 га по Баглійському провулку, в південно-західному кутку проммайданчика ПАТ «ДніпроАзот». Далі на захід – пустир, який тягнеться до Баглійського ставка у верхній частині Водяної балки. Відстань до найближчих житлових будинків 1 км. На ділянці стоять будівлі якогось колишнього виробництва.

На майданчику, згідно декларованих намірів забудовника, буде розташований технологічний комплекс зі збирання, перевезення, зберігання, оброблення та утилізації небезпечних відходів, та з подальшим виготовленням м’ясокістної муки і тваринних кормів.

Комплекс спеціалізується на утилізації медичних відходів, трупів тварин, продуктів нафтопереробки поліхлордифенілових відходів з трансформаторів та конденсаторів, будівельного сміття, зогнилого або зараженого зерна тощо.

З падла тут будуть виготовляти корми для тварин. Інші відходи будуть спалювати або виготовляти з них біопаливо.методом низькотемпературного піролізу.

Вчора свої зауваження щодо запланованого будівництва вислова міська влада Камянського. У відповіді на петицію щодо заборони будівництва підприємства з переробки відходів перший заступник міського голови Олександр Чернишов повідомив зазначені вище зауваження департаменту. Офіційна позиція міської влади надіслана до Міністерства енергетики та захисту довкілля України.

Скоро нагодилось ще одне підтвердження наміру забудовника провести громадське обговорення саме в ресторані. В місцевій газеті в номері від 22 січня на останній сторінці розміщено таку інформацію: