Бюджет участі в Кам’янському: лишився тиждень терміну подання проектів

Бюджет участі в Кам’янському: лишився тиждень терміну подання проектів

Процес подання заявок на участь у конкурсі проектів громадського бюджетування – в розпалі. Куратори бюджету участі проводять зустрічі з потенційними авторами проектів.

Автор: Валентин Фіголь.

Більше півсотні проектів вже у процесі оформлення, ще десятки заявок ось-ось мають надійти. Найбільше поки що проектів в категорії «комунальні заклади», розповіла про перебіг подій Людмила Гончаренко, куратор громадського бюджету Кам’янського від департаменту економічного розвитку міста.

Серед проектів більшість стосується благоустрою певних територій або облаштування дитячих чи медичних закладів якимось обладнанням. Переглянути їх можна за посиланням: https://kamianske-budget.e-dem.in.ua/#/projects

Але є й інші проекти, більш оригінальні. Наприклад, громадська організація «Амазонки» запропонувала проект волонтерської підтримки онкохворих людей. Автори проекту хочуть допомагати хворим на рак, які потребують догляду. Для цього їм потрібне звичайне офісне обладнання та друкована просвітницька та довідкова література. «Сподіваюсь, мешканці Кам’янського не лишать поза увагою такий проект, орієнтований на допомогу безпорадним людям», – зазначила Л. Гончаренко.

Заради популяризації громадського бюджету посадовці проводять зустрічі з потенційними авторами проектів у громадських закладах: в Центрі дитячої творчості, в ДДТУ, бібліотеці тощо. Наступного тижня кілька таких зустрічей заплановано провести в вищих навчальних закладах міста.

В 2020 році конкурс бюджету участі відбуватиметься за новими правилами: проекти розділені на категорії по напрямкам: культура, спорт, благоустрій, комунальні заклади… Якщо таке розділення себе не виправдає – правила знову можна змінити, кажуть посадовці. Адже громадський бюджет – справа нова, практикується лише третій рік, і оптимальні правила лише наразі вимальовуються.

«Люди поступово приходять до того, що громадський бюджет – це їхня, насамперед, ініціатива. Вони можуть змінювати місто на свій розсуд – ось чому повинен навчити досвід громадського бюджетування», – коментують ініціатори форумів для авторів проектів свої дії.