Вуличкомам в Кам’янському дадуть грошей на ремонти та зобов’яжуть їх влаштовувати «толоки»

Вуличкомам в Кам’янському дадуть грошей на ремонти та зобов’яжуть їх влаштовувати «толоки»

Більше повноважень та можливостей для органів самоорганізації населення (ОСН) передбачає міська Програма підтримки цих посередників між населенням та міським самоврядуванням.

Автор: Валентин Фіголь.

Самоорганізацію будуть заохочувати

Рішення про Програму підтримки органів самоорганізації населення                 у виконанні власних повноважень щодо впорядкування території, охорони навколишнього природного середовища, організації допомоги громадянам                 в місті Кам’янське на 2020-2024 роки готується на сесію міськради у кінці лютого.

Орган самоорганізації населення створюється за територіальною ознакою, нагадує текст проекту рішення. До ОСН належать будинкові, вуличні, квартальні комітети, комітети районів у містах, сільські, селищні комітети. Вони діють винятково в межах частини території громади й об’єднують мешканців на основі спільної роботи, мають безпосередній та первинний контакт з «дрібними проблемами» та враховують елементарні особливості проживання жителів та шляхи їх вирішення. Ці представницькі органи максимально наближені до населення, вони покликані оперативно реагувати на потреби громадян і забезпечувати створення належних умов їх проживання.

Сьогодні гостро постає питання щодо залучення жителів до розвитку їх місця проживання. Дієвим інструментом для підвищення активності населення є їх залучення до прийняття управлінських та інфраструктурних рішень, вважають автори проекту рішення.

Важливою потребою є підтримка ОСН та активних жителів територіальної громади, які самоорганізувались та мають план і стратегічне бачення розвитку їх місцевості.

«Сьогодні більшість мешканців пасивні щодо комунальних проблем – вони чекають, поки хтось все для них зробить, – відзначає Дмитро Губський, керівник відділу, що опікується взаємодією з ОСН. – Ми маємо спільно з мешканцями пройти шлях від пасивного чікування змін до активного їх впровадження».

На що і скільки дадуть

Програма має фінансування з міського бюджету у 2020 році на низку заходів, що проводитимуться силами ОСН, а саме:

Організація та виконання робіт з вивозу сміття після проведення мешканцями «Днів довкілля» на території приватного сектора  – 199 тисяч гривень,

Обрізка та знесення аварійних дерев на території, прилеглій до приватних домоволодінь – 199 тисяч грн.,

Поточний ремонт доріг, тротуарів, сходів на території приватного сектору (відсипка шлаком та асфальтовою крихтою)  – 2,4 мільйони гривень,

Виготовлення та встановлення покажчиків вулиць на території приватного сектору, інформаційних стендів, придбання, встановлення та утримання елементів благоустрою на території діяльності ОСН  – 199 тисяч грн.,

Проведення конкурсів «Кращий двір», «Краща вулиця», «Кращий будинок», «Кращий під’їзд» – 50 тисяч грн..,

Організація робіт з дрібного поточного ремонту садиб громадянам похилого віку, інвалідам, сім’ям загиблих воїнів та військовослужбовців, малозабезпеченим та багатодітним сім’ям, а також самотнім непрацездатним громадянам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування – 50 тисяч грн..

За порушення благоустрою посилять відповідальність

Представники ОСН не мають повноважень складати протоколи щодо порушення Правил благоустрою та утворення стихійних звалищ, але вони входитимуть до складу робочих груп, які виявлятимуть порушників.

Наразі готується рішення міськвиконкому з переліком посадовців, уповноважених складати протоколи про порушення Правил благоустрою, зазначив Д. Губський.

Заходи, визначені Програмою, не є вичерпними та їх перелік може розширюватись з урахуванням соціальної необхідності та ініціатив мікрорайонних ОСН.

Програма, сподіваються автори проекту, зменшить навантаження на органи місцевого самоврядування щодо розгляду звернень, заяв та пропозицій  громадян, а також сприятиме активізації творчого потенціалу територіальної громади, формування почуття патріотизму і громадянської позиції жителів міста.