«Кам’янське АГРО» заборгувало селянам за оренду їхньої землі

«Кам’янське АГРО» заборгувало селянам за оренду їхньої землі

Агропідприємство затримало селянам Степового платню за оренду їхніх земельних паїв. Селяни погрожують через суд розірвати угоди оренди та навесні заблокувати виїзд техніки для весняно-польових робіт.

Валентин Фіголь.

Приватне агропідприємство «Кам’янське АГРО» досі не заплатило мешканцям села Степового за оренду їхньої землі. Селяни сьогодні зібрались біля клубу, щоб обговорити ситуацію і вирішити, що чинити далі.

Люди були налаштовані агресивно. Це, мабуть, відчули місцеві собаки, тому влаштували бійку прямо під час зборів, і селянам довелось копняками розганяти псів.

Село Степове – сусід Кам’янського, розташоване на південь від Баглійських садів. Колись це була територія радгоспу «Дзержинець». Торік була спроба приєднати Степове до Кам’янського, але місцеві мешканці не захотіли.

Коло клубу Степового, до речі, валяється монумент Гаврилу Баглію – активісту боротьби за радянську владу в Україні. Село колись відносилось до Баглійського району. Під час декомунізації стелу монументу повалили, але залишили на старому місці.

«Щороку вони затримують виплату за оренду паїв. Самі, либонь, не забувають на курорт поїхати!..» – ремствували селяни на зборах, згадуючи фермерів недобрими словами.

Приватне агропідприємство ще в 2014 році уклало угоди з мешканцями Степового про оренду земельних паїв терміном на 10 років. І практично щороку з орендарів доводиться буквально «вибивати» гроші за користування землею, скаржаться селяни.

Торік через це також виникали конфлікти. Люди навіть на початку весни блокували офіс «Кам’янського АГРО». Після блокади людям виплатили гроші.

Скоро гроші будуть виплачені, намагалась заспокоїти селян Наталія Лобаз, головний бухгалтер «Кам’янського АГРО»: «Власники підприємства якраз вирішують питання. До 15 березня ситуація вирішиться в позитивний бік…»

Головбух орендаря пообіцяла селянам, що за тиждень, якщо вони знову зберуться, вона зможе більш докладно розповісти про гроші.

«Ми вже це не вперше чуємо!.. Якщо вам невигідно – віддавайте землю назад!..» – кричали мешканці Степового. Декому з них орендар винен більше 10 тисяч гривень за користування земельним паєм.

«Я буду подавати до суду, щоб розірвати угоду оренди та стягнути моральну шкоду», – заявив присутнім власник паю Василь Головко, мешканець Кам’янського.

«Позивайтесь, – погодилась бухгалтер. – Більше витратитесь на адвоката…»

«Якщо таких позовів буде багато – от тоді хай почухаються фермери!..» – відгукнулись селяни.

Також учасники зборів нахвалялись, якщо їм не заплатять, діждатись початку весняно-польових робіт, а тоді заблокувати орендарям виїзд на поле…