Карантином можуть скористатись шахраї, турбуються волонтери в Кам’янському

Карантином можуть скористатись шахраї, турбуються волонтери в Кам’янському

Тривожний сигнал про дивний прояв уваги до чужої літньої людини, був не першою вісточкою про можливі зловживання карантином з боку злодіїв. Хоч на кінець робочого тижня поліція не повідомляла про випадки «карантинних» шахрайств, кам’янчани вже розповідають про таємничі візити та телефонні дзвінки…

Автор: Валентин Фіголь.

В двері літньої мешканки лівобережжя Кам’янського подзвонили недільного ранку. Пенсіонерка здивувалась трохи, бо на під’їзді – омофон, а сусіди спершу телефонували, щоб застати вдома непосидющу стареньку. У вічко побачила двох молодих жінок, віком близько 30 років, з жіночими торбинками в руках. Жінки сказали, що вони волонтерки ГО (нерозбірливо мурмурмур) і пропонують доставку харчів та інших речей першої необхідності, в тому числі масок та дезінфектантів. Пенсіонерам доставка безкоштовно. Треба просто дати список і гроші волонтерам.

Бабця з радянської «технічної інтелігенції» ввічливо подякувала і відповіла, що нічого не потребує наразі. Але була би вдячна, якби візитерки залишили контактний номер телефону на майбутнє.

«Нє, ми краще зайдемо за тиждень…» – відповіли жінки і пішли вниз під’їздом.

Старенька одразу зателефонувала журналісту, з яким спілкувалась в 2012 році. «В поліцію не зверталась, бо я ж їм нічого не дала і ніяк не постраждала. А може, вони чесні?.. – мотивувала жінка свої дії. – А ви напишіть, щоб люди знали!»

Це не перша таємнича історія від читачів з початку карантину. До іншої пенсіонерки телефонували «з Ощадбанку» і пропонували «зареєструватись на отримання грошової допомоги». Депутат міськради розповідала про таємничу спробу невідомих з невідомою метою заманити волонтерів з «гуманітаркою» в нетрі покинутої садиби.

Про можливі зловживання попереджали і волонтери Штабу 24/7 ще на початку своєї діяльності. На необхідності координації діяльності, в ому числі і з владою, наполягала кілька днів тому активіст Штабу Олена Ковалевич.

Поки нема офіційної інформації про злочини на «карантинному» грунті, автор дозволить собі нагадати: профілактика обходиться дешевше за лікування, якщо рахувати стратегічно, тобто хоч трохи наперед.

Не було таких негараздів в суспільстві, якими б не скористались злочинці. Автор може це стверджувати, бо давно й регулярно пише про те, як одні люди полюють на інших.

Довірливість може обернутись бідою. Недовірливість заважає гуртуватись і діяти спільно. Громадським активістам варто на це зважувати і придумати, як відрізнити справжніх волонтерів від злочинців, замаскованих під волонтерів. А людям варто придумати, як відрізняти, наприклад, справжніх дезінфекторів від перевдягнених злодіїв.