Традиції шахрайства в Кам’янському: від 90-х до сьогодення

Незважаючи на постійне застереження правоохоронцями через ЗМІ мешканців міста про різноманітні схеми шахрайств, аферисти все одно знаходять довірливих громадян. Шахрайство завжди було популярним злочином у нашому місті…

Автор: Валентин Фіголь.

Від «реформи» до «порчі»

Найчастіше жертвами шахраїв стають люди похилого віку. Як правило, злочинці користуються їх довірою.

26 травня місцеву жительку під виглядом соціальних працівниць відвідали дві жінки, які повідомили, що зараз триває грошова реформа і в оборот вводять купюри нового зразка, тому необхідно старі гроші обміняти на нові. 76-річна жінка повірила в грошову реформу та втратила всі свої заощадження.

Враховуючи, що останнім часом в місті почастішали випадки, коли шахраї під приводом обміну грошей позбавляють пенсіонерів всіх їх заощаджень, правоохоронці просять звернутися до поліції осіб, які могли постраждати або постраждали від дій шахраїв, однак раніше до поліції не звертались. Також прохання звернутися громадян, які володіють інформацією про осіб, які використовують аналогічні схеми шахрайств.
Телефони для зв’язку: 0965869441, 0675686298, «102» або іншим зручним для вас способом. Анонімність гарантується.

Поліцейські Дніпровського відділення поліції встановлюють особи ще двох невідомих жінок, які 4 травня в період з 14 до 15 години в районі будинку 39 по проспекту Перемоги під приводом зняття порчі заволоділи грошовими коштами 81-річної жінки.

Прикмети шахрайок

1 жінка – на вигляд 45-50 років, зріст 165-170 см, щільної тілобудови, слов’янської зовнішності, волосся середньої довжини, світле, була в окулярах для зору.

Була одягнена: костюм чорного кольору зі світлими вставками на грудях та поясі, в руках тримала сумку темного кольору.

2 жінка – на вигляд 25-30 років, середньої тілобудови, зріст 170-175 см, волосся чорного кольору, довге до поясу.

Була одягнена: штани темного кольору з широким лампасом білого кольору, футболка чорного кольору з зображенням світлого кольору на грудях, бейсболка чорного кольору з зображенням, в руках тримала сумку темного кольору та кофту.

Якщо Ви маєте якусь інформацію про даних жінок, повідомте будь-ласка до Дніпровського відділення поліції Кам’янського ВП за телефонами: (068) 973 46 22, (097) 005 85 58, «102», або іншим зручним для вас способом. Анонімність гарантується.

Поліцейські, вкотре звертаються до всіх громадян, у кого є літні родичі, проведіть з ними профілактичну бесіду і попередьте їх бути пильними та обережними з незнайомцями.

Давні добрі часи

Шахрайство – злочин, старий, як світ. Радянські діти знали чи не напам’ять слова Булата Окуджави про «…ему покажешь медный грош – и делай с ним, что хошь!»

Ще малою дитиною автор пригадує, як батьки придбали «по блату» 2 пляшки дефіцитного спиртного напою з символічною назвою «Бендерский напиток», і вельми пишались цим придбанням. І як потім реготали татові знайомі, коли виявилось, що в одній з пляшок – вода. Шахраї шприцем витягли вміст пляшки через кришечку…

В 90-ті автору довелось познайомитись з однією історією шахрайства, цікавлю своїм розмахом та зухвальством.

Одна жінка, представляючись офіцером СБУ, брала «під дах» комерційні об’єкти і збирала з них гроші. Також вона брала гроші за «протекцію при працевлаштуванні» в такі престижні тоді місця, як ресторан чи казіно.

Шахрайка діяла так зухвало й самовпевнено, що люди їй вірили буквально «на слово». Ось що розповідав оперативник, який затримував шахрайку в будівлі 9-ї міської лікарні: «Я підійшов до неї в коридорі, представився і кажу: «Вас затримано». А вона на мене: «Лейтенант, ти здурів? Ти знаєш, хто я?..» Я вже знав, що вона не майор СБУ, але від неї віяло такою впевненістю та силою, що я знітився і відступив. Але за кілька секунд опам’ятався і все таки затримав підозрювану».

За кілька місяців своєї діяльності «майор СБУ» назбирала з потерпілих приблизно півтори сотні тисяч гривень (долар коштував тоді 2 гривні). Кажуть, коли жінка після відбуття покарання виходила на волю, то дехто з потерпілих чекав її біля воріт колонії.

Так що дурисвітів в нашому місті ніколи не бракувало. І жертвами часто-густо ставали люди, схильні обходити загальні правила заради вигоди або щоб відчути себе «не таким, як усі», причетним до еліти.

До речі, схема зі «зняттям порчі» добре знайома правоохоронцям ще з 90-х років. Ще тоді міліція шукала двох жінок – одну у віці приблизно 40 років, другу під 30, старша в окулярах…

Зверніть увагу!

Громадська організація «Ветеранів та пенсіонерів правоохоронних органів України м. Кам`янське» гарантує грошову винагороду громадянам за надання об’єктивної інформації, яка сприятиме слідству та затримання шахраїв.