Кам’янське створить ОТГ з Карнаухівкою, а Курилівку з Єлізаветівкою приєднають до Петриківки

Кам’янське створить ОТГ з Карнаухівкою, а Курилівку з Єлізаветівкою приєднають до Петриківки

Період добровільного об’єднання населених пунктів в об’єднані територіальні громади минув. КМУ своїм розпорядженням згуртував малоспроможні громади з більш потужними, не питаючи вже їхньої згоди. До Кам’янського приєдналась лише Карнаухівка, яка й досі ніде не дівалась.

Автор: Валентин Фіголь.

Кабінет Міністрів України затвердив перспективні плани формування територій громад Дніпропетровської, Київської (обидві – з доопрацюванням), Рівненської та Сумської областей. Проекти розпоряджень розроблено відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Розпорядження КМУ фактично поклали край процесу добровільного приєднання менш фінансово та економічно спроможних територіальних громад до більш спроможних.

Так, у Дніпропетровській області передбачено 85 спроможних територіальних громад, у Київській – 69, у Рівненській – 64, у Сумській – 51.

Коментуючи черговий крок у реалізації реформи децентралізації, Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов зазначив: «Затверджені перспективні плани забезпечать формування та функціонування спроможних територіальних громад, здатних надавати населенню якісні послуги. Це сприятиме підсиленню спроможності громад, відновленню інфраструктури, створенню більш комфортних умов проживання людей».

Кам’янське, нагадаємо, пробувало об’єднуватись спочатку зі Степовим та Благовіщенкою, потім з Єлізаветівкою. Але обидва рази сільські громади не пішли далі слів, прокоментував дії сусідів О. Залевський. Хоча, на його думку, приєднання і Степового, і Єлізаветівки до нашого міста було би цілком логічним і сприяло б розвитку всіх членів ОТГ. Бо сусіди завжди знайдуть користь у спільному використанні територій. Місто має більше коштів і могло би вкладати їх в розвиток території ОТГ, села мають вільні території.

Відтепер наше місто складає об’єднану територіальну громаду з старостинством Карнаухівка. Каранухівка ще з радянських часів підпорядковувалась Дніпродзержинську адміністративно, будучи селищем з селищною радою та окремим бюджетом. З початку 2020 року селище увійшло до складу Кам’янської міської ради як старостинство. Територією Карнаухівки опікуються староста та підрозділ міського самоврядування – відділ інфраструктури.

А от сусідні Курилівку та Єлізаветівку, в яких живуть багато кам’янчан, приєднують до Петриківської ОТГ. Окрім цих сел, до ОТГ увійдуть Іванівка, Чаплинка, Хутірське, Лобойківка і Шульгівка.

На фото: збори громади в Єлізаветівці так і не завершилися об’єднанням з Камянським.