Тренування на природі без проблем і неприємностей: рекомендації тренерів з Кам’янського

Тренування на природі без проблем і неприємностей: рекомендації тренерів з Кам’янського

Літо – традиційна пора тренувань на відкритому повітрі. Вони мають свою специфіку, свої ризики. Люди в нашому місті вмирали, плаваючи в лівобережному дренажному каналі в спекотний день…

Своїм досвідом щодо проведення тренувальних занять на природних територіях поділився Євген Колішевський, президент Кам’янської федерації кіокушин-кан карате.

Автор: Валентин Фіголь.

Євген Колішевський під час тренувань на природі

– Ви займаєтесь карате майже 30 років. Каратисти завжди практикували тренування в природних умовах. В чому користь таких тренувань?

– Через природні фактори (атмосферний тиск, вітер, дощ, опір води, в’язкість грунту, тощо) займатися на вулиці складніше, ніж в спортивному залі. У той же час, заняття на природі наближає спортсмена до реальних умов життя. Це дуже важливо для тих, хто займається єдиноборствами. Часто буває так, що в умовах спортивного залу вихованець може демонструвати свої прийоми, а на вулиці – ні, бо на відкритому просторі, в незнайомому місці людина може почуватися інакше.. Тому, наприклад, тренувальні заняття в спеціальних військових підрозділах частіше проводяться саме на вулиці, а не в спортивних залах.

Під час занять на відкритому повітрі ми краще збагачуємося киснем, зміцнюємо свій імунітет, збільшуємо в організмі кількість вітаміну D.

– Вправи у воді – різновид занять на природі. Є версія, що виконання деяких вправ у воді знижує ризики травматизму, чи так це?

– Це дійсно так. Щодо тренувань у воді міг би прочитати цілу лекцію. Я сам особисто багато років в літній час тренуюся у воді і проводжу аналогічні заняття для своїх вихованців. Для тих, хто займається єдиноборствами, важливо розвивати вибухову швидкість. В умовах спортивного залу такі вправи часто роблять з гумками або обтяженнями.

Ці вправи завжди краще робити під контролем тренера, тому що дуже легко травмувати зв’язки або м’язові волокна (розтягування, надриви, розриви). При виконанні аналогічних вправ у воді (біг на прискорення, виконання ударної техніки, горизонтальна розводка рук і ін.), через її рівномірний м’який опір, шансів травмуватися набагато менше. Крім цього, в теплій воді також зручніше виконувати вправи для розтяжки ніг і спини. Вода тримає наше тіло на плаву, навантаження на зв’язки відбувається м’якше, менше болить, м’язи краще розслабляються.

У той же час, я не рекомендую виконувати у воді контактну роботу в парах (відпрацювання технічних прийомів, оббивка). Контактну роботу краще робити, коли тіло розігріте.

– Яких правил безпеки необхідно дотримуватися при організації тренувань на природних територіях?

– В першу чергу, тренер повинен обстежити місце, де планується заняття. Якщо, наприклад, це водний об’єкт, то обов’язково потрібно обстежити дно. Завжди важливо мати з собою аптечку. Наприклад, в моїй аптечці в наявності є: бальзам від укусів комах, жарознижуючі препарати, медикаменти для обробки випадкових ран, а також еластичні бинти.

У спортсменів обов’язково має бути місце для відпочинку в затінку, інакше вихованці можуть перегрітися під сонячними променями. Під час занять на відкритих природних ділянках наш організм втрачає більше води, тому важливо мати питво (вода, чай, компот, сік), щоб мати можливість вчасно вгамувати спрагу. При плануванні тренувань важливо враховувати прогноз погоди і пам’ятати, що в умовах зміни клімату, погода на локальному рівні може несподівано змінитися, наприклад, з’явитися шквальний вітер і піти дощ. Тому займатися на відкритому повітрі краще недалеко від інфраструктури населених пунктів (1-3 км).

Тренування на воді – і корисно, і весело

І ще, категорично не рекомендується, особливо в жаркий період, під час водних тренувань різко заходити в воду. Виконання вправ у воді робиться поступово. Спочатку заходять в воду на рівні стопи, потім до коліна, потім глибше і так до рівня грудей. Цього правила важливо дотримуватися навіть звичайним відпочиваючим на пляжі.