Молодь Кам’янського отримала на свято новий центр саморозвитку

Молодь Кам’янського отримала на свято новий центр саморозвитку

Новий хаб «Центру молодіжних ініціатив» відкрився в центрі Кам’янського. У молодих активних кам’янчан з’явилось ще одне місце для зустрічей заради самовдосконалення й розвитку міста.

Автор: Валентин Фіголь.

Справжньою подією для команди «Центру молодіжних ініціатив» (ЦМІ) стало відкриття нового хаба в будівлі адміністрації Заводського району. Він укомплектований всім необхідним для повноцінної та якісної організації тренінгів, семінарів, лекцій, майстер-класів, творчих вечорів, зборів та інших розвиваючих заходів. Одночасно в ньому можуть перебувати 40 осіб. Є зона Wi-fi, місце для кава-брейку, роздягальня, дошки для малювання, кондиціонер, проектор, музична аппаратура тощо.

Хаб – відносно новий термін на теренах Кам’янського. Буквально з англійської перекладається як маточина (центр) колеса. Колись в електроніці хабом називали пристрій для об’єднання комп’ютерів в мережу. В широкому сенсі так називають простір,  в якому концентруються люди, предмети, події, ідеї…

Перший хаб ЦМІ вже другий рік працює в південній частині вестибюлю колишнього кінотеатру «Шевченко». Тут регулярно проводяться якісь заходи для молоді: мотиваційні зустрічі з цікавими людьми, лекції та семінари на різні актуальні теми, заняття Школи молодого журналіста, тощо.

«У Кам’янському дуже активна молодь. Всього за рік роботи ви реалізували більше 100 молодіжних проектів різного рівня, привносите нові ідеї і берете активну участь в житті міста. Цей хаб дасть вам можливість організовувати і проводити заходи на більш якісному та високому рівні. Ми обов’язково створимо такі ж хаби на Лівому березі і в Південному районі, щоб молодим людям у всіх частинах нашого міста було де збиратися, обмінюватися ідеями та обговорювати творчі плани», – сказав на відкритті закладу Андрій Білоусов, міський голова Кам’янського.

Від імені всього колективу директор ЦМІ Катерина Боровик висловила вдячність Андрію Білоусову за відкритість до молодіжних ініціатив і підтримку всіх їх починань.

«Ми пишаємося тим, що в нашому місті такий максимально молодіжний мер. Про це знають далеко за межами міста, так як нашу роботу оцінюють на всеукраїнському рівні», – сказала Катерина Боровик.

«В новому приміщенні можна проводити заходи з неформальної освіти, тренінги, семінари, майстер-класи, творчі вечори, кіноперегляди тощо, – прокоментувала пані Катерина подію. – Зараз якраз складаємо графік найближчих заходів, але через карантинні обмеження можемо проводити заходи не більше, ніж на 10 осіб».

Ідея створення молодіжного центру, який би допомагав молодим людям реалізувати свої мрії, виникла в групи однодумців ще в 2018 році.  Серед дорослих помічників, які підтримали ідею молоді, була Світлана Колісніченко – нині керуюча справами міськвиконкому, а тоді – голова Південної рай адміністрації. Ідею підтримав Андрій Білоусов,  міський голова – і міськрада утворила комунальний заклад.

«Ми хотіли робити життя в місті цікавішим, щоб молоді люди не виїжджали з Кам’янського, а хотіли жити тут і розвивати місто», – прокоментував задум Андрій Омельченко, фахівець закладу. Сьогодні тут працюють Катерина, Андрій та ще бухгалтер на півставки.

В 2019 році «Центр молодіжних ініціатив» організував та провів низку молодіжних заходів, серед яких – фестиваль гумору «Точка приколу», «Вуличний арт-фест», фестиваль екстремальних видів спорту,  «Подаруй дитині свято» до Дня Святого Миколая, тощо.

Головним чином, робота ЦМІ спирається на волонтерів. «Власне, це і є наша робота – залучати активних молодих людей до громадської діяльності, тренувати та виховувати волонтерів», – кажуть працівники ЦМІ.