Згвалтування підлітка з Кам’янського: в інциденті є чимала провина батьків, кажуть експерти

Згвалтування підлітка з Кам’янського: в інциденті є чимала провина батьків, кажуть експерти

В тому, що 13-річний підліток в свій день народження поїхав гуляти в авто з чужим дядьком і вступив з ним у статевий контакт, винні батьки зґвалтованого – так кажуть експерти з Кам’янського.

Автор: Валентин Фіголь.

Про зґвалтування в Петриківці 13-річного хлопця з нашого міста поліція повідомила 19 липня. За попередньою інформацією, події розгортались так.

У підлітка був день народження 18 липня. В той день він сказав батькам, що пішов гуляти в балку (мешканець Соцміста). Хлопець не повернувся до пізнього вечора, і о 22 годині 36-річна мати повідомила поліцію про зникнення дитини. Додала, що син розповідав про якогось нового приятеля, з яким познайомився в соцмережі.

Хлопець скоро знайшовся в Петриківці. Ось що з ним трапилось.

Підліток справді познайомився в соцмережі з дорослим дядьком. І той запросив іменинника на прогулянку в своєму авто на честь свята. Привіз до себе на дачу в Петриківку. І там запропонував малому вступити з ним у статевий контакт. Як би там не було, а підліток погодився на протиприродній статевий акт. Після інциденту іменинник вийшов з будинку і пішов селом. Побачивши якогось селянина на тракторі, попросив його допомогти дістатись до поліції.

Поліція одразу ж затримала 36-річного ґвалтівника і відкрила кримінальне провадження по статті «Згвалтування малолітнього». Слід зауважити: статевий контакт з малолітнім вважається зґвалтуванням незалежно від того, чи погодилась дитина на такі дії, чи була змушена їх вчинити.

Останнім часом на Дніпропетровщині сталось кілька випадків зґвалтування неповнолітніх. Один такий випадок стався в Кам’янському: чоловік зґвалтував двох дівчат. Другий випадок – в Дніпрі, там волоцюга зґвалтував і вбив підлітка. Загальне в цих випадках те, що діти довірливо вступають в контакт зі сторонніми дорослими. Підлітки погоджуються усамітнитись з чужим дядьком в якомусь покинутому будинку, на дачі тощо. Діти приймають від сторонніх подарунки та пригощання: вбитий підліток перед інцидентом заходив зі своїм кривдником до магазину за солодощами…

В інциденті є чимала провина батьків потерпілого – так вважають місцеві фахівці з психології та родинних проблем.

«Дитина – не винна! Винні – дорослі! Особливо батькі! До 18-ти років за будь які дії дитини несуть відповідальність батьки. Бо діти в цьому віці ще не мають достатнього блоку страху. А чи повинні батьки 13-річного хлопця розмовляти з ним на такі теми та наставляти, щоб такого не відбувалося? Ось правильне питання, і відповідь – так, повинні, бо відповідають за його вчинки!» – прокоментував ситуацію Дмитро Калінін, громадський радник і активіст «Освітнього клубу» Кам’янського.

«Поведінка дитини залежить від багатьох факторів. В тому числі – від того, чому батьки навчили, від виховання. Та мети хлопця. Тільки з 14 років формується логічне, критичне мислення. До цієї пори батьки навчають свою дитину», – наголошує психолог Вікторія Лобенок, фахівець з родинних стосунків.

Дорослі в Кам’янському, тимчасом, попереджають одне одного про нову небезпеку для дітей.

«Сьогодні о 16.30 по вулиці Мурахтова дитина верталась додому. До неї під’їхав червоний «жигуль» з трьома пасажирами, перегородив дорогу, відкривши двері та кличучи дитину досередини…» – розповіла в соцмережі тривожну історію мати неповнолітньої дівчинки ввечері 18 липня. Дівчинка злякалась, пише мати, і не запам’ятала номера машини та прикмет пасажирів.

«Бережіть своїх дітей, будьте пильні!» – закликають одне одного батьки в інтернеті.