Уроки від стихії для озеленювачів в Кам’янському

Уроки від стихії для озеленювачів в Кам’янському

Спека засушила більшість газонів на території міста, але життя бере своє, і крізь руду стерню проглядають зелені пагони. Зважаючи на намір міського самоврядування розбити нові газони вздовж скверу проспекту Свободи без регулярного поливу, варто уважніше придивитись до того, які рослини здатні пережити спекотний сезон.

Автор: Валентин Фіголь.

«Поки рано говорити про результати викошування: йдуть рясні дощі, і трава швидко відростала незалежно від того, чи правильно була покошена. Але посушлива погода одразу все виявить, зазначив експерт», – так писав «Пильний погляд» на початку літа. Сьогодні, наприкінці липня, вже можна підводити деякі підсумки зусиль міського самоврядування по догляду за зеленими насадженнями.

Спека посушила траву на газонах скрізь, де не було затінку і регулярного поливу. Зеленіє лише там, де хоч частину дня є затінок від дерев чи будинків.

Зелені газони вціліли лише там, де був затінок або полив

Але й посеред випалених сонцем пустирів трапляються дивні молоді рослини. Придивитись до них було би незайвим для озеленювачів Камянського: ці рослини виживають без людського догляду навіть в посушливу погоду і тому можуть бути використані для озеленення відкритих, позбавлених затінку територій.

Власне, газоном вважається ділянка, на якій утворилось дернове покриття з певного переліку рослин, які називають газонними. Але сьогодні видно, що вони не витримують посухи та покосів і засихають. На місці зелених газонів виникають пустирі, там скоро виростають рослини, які ми називаємо бур’янами. Бур’ян – це рослина, яка росте не на своєму місці, з точки зору людини.

Деякі рослини, які ми звикли вважати бурянами, успішно переносять посуху

Наприклад, Правила утримання зелених насаджень в населених пунктах диктують приблизний склад газонних трав, основу якого складають певні види злакових. Отже, рослини, які не входять до того рекомендованого переліку, вважатимуться бур’янами.

На ділянках з послабленими чи знищеними газонними рослинами одразу починає активно рости агресивна амброзія, розповідав на початку літа Олександр Воронін, власник садового центру «Дворик». Але за кілька сезонів амброзію витісняють інші рослини – передусім, лісові, яким підходить нове місце проживання.

Кульбаба – типовий газонний бур’ян, який не боїться викошування та активно відростає навіть в спеку. Листя кульбаби зеленіє до пізньої осені, а навесні ці рослини утворюють яскраві килими жовтих квітів. Кульбаба є лікарською рослиною.

Все посохло, а кульбаби стоять

Конюшина – ще один майстер з виживання в екстремальних умовах. Її косять – вона росте. Її сушить і палить сонце – вона росте… Конюшина здатна утворювати щільне покриття земельної ділянки, і теж росте до заморозків.

Конюшина не тільки витримую посоху, а ще й має приємний аромат

Спориш – ще одна розповсюджена рослина наших місуь. Пружний моріжок з споришу добре знайомий тим, хто влітку бував в українських селах. Спориш росте густо, утворюючи міцне та витривале навіть до ходіння дернове покриття. До того ж це лікарська рослина.

Життєздатність споришу просто дивовижна

Природа, отже, підказує небайдужим заходи з адаптації до своїх примх. Можливо, не варто ігнорувати процеси, які відбуваються самі собою.

Те саме стосується й дерев. Досі досвід озеленення в Кам’янському свідчить: якщо людина саджає рослини, яким важко вижити без догляду, то це приречені на загибель рослини.  

Навіть молоді саджанці деяких рослин, що адаптовані до спеки, успішно проростають у цю погоду