Хто продає світло і хто допомагає поліцейським боротися з домашнім насильством в Кам’янському

Хто продає світло і хто допомагає поліцейським боротися з домашнім насильством в Кам’янському

Роз’яснення щодо розмежування функцій оператора системи розподілу та постачальника універсальної послуги надали в ТОВ «Дніпровські енергетичні послуги».

Тимчасом громадський радник з Кам’янського взяв участь в організації всеукраїнського вебінару для поліцейських з питань домашнього насильства.

Автор: Валентин Фіголь.

Хто продає і постачає світло

Діяльність із забезпечення населення електроенергією з січня 2019 року розділена на дві функції: постачання та розподіл.

YASNO – це постачальник електроенергії.  На Дніпропетровщині під цим іменем діє ТОВ «Дніпровські енергетичні послуги». YASNO отримує від операторів системи розподілу дані про обсяги спожитої електроенергії. На основі цих даних постачальник здійснює нарахування за тарифами, встановленими державою, формує рахунки і доставляє їх клієнтам.

До постачальника YASNO варто звертатись з питань:

розрахунків, нарахувань, заборгованості чи переплати за електроенергію, що склалися після 1 січня 2019;

реквізитів та способів сплати за спожиту електроенергію;

передачі показань лічильника;

додаткових послуг та продуктів, що допомагають зменшити витрати на електроенергію.

За розподіл електроенергії, якість та надійність електрозабезпечення відповідають оператори системи розподілу. На Дніпропетровщині – це «ДТЕК Дніпровські електромережі», «ПрАТ «ПЕЕМ «Центральна енергетична компанія», АТ «Укрзалізниця».

До свого оператора системи розподілу можна звертатись з питань:

відсутності електроенергії внаслідок аварії чи ремонтних робіт;

стабільності напруги в електромережі;

передачі показань лічильника – оператори системи розподілу передають їх постачальнику YASNO;

виконання робіт з електролічильником: заміна, технічна перевірка, опломбування, параметризація, контрольне знімання та коригування показань;

первинного підключення до мережі;

заборгованості за електроенергію, що склалась до 31 грудня 2018 року.

На сайті YASNO розміщені контакти для звернень до постачальника https://dp.yasno.com.ua/contacts та до оператора системи розподілу https://dp.yasno.com.ua/contacts-osr.

В допомогу поліцейським

Протидія домашньому насильству – одне з найбільш складних та делікатних завдань, які стоять не лише перед поліцією, а перед суспільством в цілому. Про те, як поліцейським ефективніше підтримувати законний порядок в сімейних стосунках, говорили учасники вебінару для поліцейських, організованого Асоціацією громадських радників України.

Дмитро Калінін

Презентацію вебінару створив громадський радник з Кам’янського Дмитро Калінін.

Що може зробити поліція у випадку домашнього насильства, нагадала громадський радник Аліна Сарнацька. Перш за все, припинити правопорушення. Поліція має кілька важелів впливу на домашнього деспота. Наприклад, різні охоронні приписи, які захищають жертву домашнього насильства. Це можуть бути заборона проживати разом із жертвою, обмеження в спілкуванні з дітьми, тощо.

А. Сарнацька зробила кілька рекомендацій поліцейським про те, як спілкуватись з жертвою домашнього насильства. Нагадала, що жертва може бути в неконтактному психічному стані, і їй треба дати змогу заспокоїтись, перш ніж задавати питання у справі. Жертву треба переконати в тому, що вона вже в безпеці. Допомогти задовольнити нагальні фізіологічні потреби.

Жертва потім відмовляється від своїх претензій до насильника, зауважили учасники вебінару – і вся поліцейська робота нанівець!.. Поліцейським варто пам’ятати: домашнє насильство відбувається по колу: романтична стадія, потім зростання напруги в стосунках, потім кривда, потім кривдник починає просити вибачення і обіцяти, що більше не буде. І на цій стадії жертва забирає свою заяву з поліції. За рекомендацією громадських радників, необхідно переконати жертву в тому, що на цьому її тортури не скінчаться, а навпаки: деспот розгуляється ще дужче, впевнений в своїй безкарності.

Жертва часто прощає кривдника, бо не бачить виходу зі стосунків з ним, акцентувала А. Сарнацька. І тут важливо, щоб суспільство допомогло жертві домашнього насильства отримати можливість вибору.