Традиційно українські розваги в умовах карантину

Традиційно українські розваги в умовах карантину

В масках і з дезінфікуючими засобами відгуляли сьогодні в полтавському селі Опішня сьомий міжнародний етнофестиваль «Борщик у глиняному горщику».

Автор: Валентин Фіголь.

Десятки різновидів смаколиків з усієї України можна було скуштувати сьогодні на території опішнянської етносадиби-музею «Лялина світлиця». Майстри приготування борщів, каш, пирогів, ковбас хліба та калачів змагались між собою за увагу гостей. Борщі, як виявилось, бувають ще й з грушами та сливами, мандрівні, навіть студентсько-АТОвські.

Цьогоріч фестиваль проводився в умовах карантину, і це додавало якогось потойбічного колориту веселому дійству. Між гостями пурхала в яскравому національному вбранні господиня садиби пані Олена і нагадувала: «Користуйтесь засобами захисту! Не кучкуйтесь! Тримайте дистанцію!..» Фактично тут буяла традиційна українська ярмарка. З частуванням і розвагами. Майстри народних ремесел привезли на фестиваль свої вироби: кераміку, національний одяг, різні сувеніри, прикраси, напої. Автор відкрив для себе бузиновий квас…

Тут же відвідувачі потрапляли на майстер-класи з гончарного ремесла, ліплення житніх коників та випікання бездріжжового хліба.

До уваги гостей була експозиція музею в садибі, де представлені традиційні одяг, посуд, хатнє начиння та іграшки. Господиня жваво проводила експрес-екскурсії, розповідаючи про призначення різних предметів.

Гостей фестивалю розважали артисти: співали народних пісень. Інсценували національні обряди.

Фестиваль було придумано для того, щоб нагадати українцям, якими багатствами вони володіють, розповіла Олена Щербань, доктор історичних наук, господиня і автор ідеї фестивалю «Борщик у глиняному горщику». Пані Олена багато років досліджувала українську кухню та посуд, традиції та обряди, пов’язані з харчуванням. І тепер реалізує свої знання на практиці, влаштовуючи гастрономічні свята, присвячені різним видам традиційних українських смаколиків.

Фестиваль з року в рік набирає обертів. В нього вже є постійні учасники та постійні відвідувачі, є своя атмосфера – все, що потрібно для успішного проекту.