Про захист населення від раптового лиха подбає міська рада Кам’янського

Про захист населення від раптового лиха подбає міська рада Кам’янського

Низку рішень щодо поліпшення матеріального забезпечення та оснащення рятувальників, оновлення протипожежних та сигнальних систем у Кам’янському прийматиме міська рада на сесії, запланованій на 28 серпня.

Автор: Валентин Фіголь.

Про проекти рішень, які стосуються захисту населення від небезпечних стихійних та техногенних явищ і катастроф, розповів Олег Качуровський, заступник начальника міського управління з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.

Один з проектів передбачає виділення з міського бюджету 38 мільйонів гривень на цілий комплекс попереджувальних та рятувальних заходів. В цьому переліку є будівництво пожежного депо в лівобережній частині міста. Захід необхідний, бо сьогодні рятувальники їдуть гасити пожежу на лівобережжя з вулиці Тритузної, більше десятка кілометрів і 20 хвилин зайвого часу…

Ще одна проблема – пожежі в висотних будинках (14-поверхові). Драбини та насоси пожежної техніки не дістають до висоти верхніх поверхів. Тому треба придбати особливі насоси та обладнання для приєднання до пожежної техніки, щоб діставати водою до потрібної висоти.

Також в переліку – обладнання закладів бюджетної сфери системами пожежної сигналізації. Бо декого з шкіл та дитсадків доводиться через суд примушувати те робити, зауважив О. Качуровський.

Передбачено і проведення ревізії та ремонту пожежних гідрантів, які наразі перебувають під опікою підприємства водоканалу.

Також необхідно придбати протигази та дозиметри. Бо наявний у міському управлінні з НС та ЦЗН дозиметр «Белла» має понад 20 років терміну використання, і вже застарий.

А ще треба придбати нову систему оповіщення населення про небезпечні ситуації. Існуюча, що базувалась на телефонному обладнанні, вже застаріла і неефективна. «У нас є 11 ручних гучномовців. – розповів пан Качуровський, – – Але такими засобами ми населенню нічим не допоможемо!»

Більшість заходів, за які будуть голосувати депутати міськради, досить старі, наголосив посадовець. Їх планують, потім через брак коштів відкладають на наступний термін, потім знову відкладають… В 2015 році, наприклад. Та ж система оповіщення коштувала 1,5 мільйон гривень, а сьогодні – 3,6 мільйонів.