Україна втрачає врожай соняшників та валюту

Україна втрачає врожай соняшників та валюту

Україна втрачає соняшник. Фермери збирають врожай в кращому випадку втричі менший, ніж очікували. Культура просто згоряє через цьогорічну посуху та супутні хвороби.

На соняшник дивитися без сліз неможливо, зізнаються фермери. 

«Соняшник просто жахливий. Він не визрів, зернятка дуже маленькі, а головне, що серединка порожня», — бідкається фермер Руслан, поля якого розміщені в кількох районах Дніпропетровської області. І скрізь ситуація однакова.

Соняшник майже весь згорів. Ті господарства, що вже почали збирати олійні рослини, отримують у кращому разі близько шести центнерів з гектара при запланованих двох тонах з гектара. Такі обсяги не окупають вкладених грошей, але фермери радіють і цьому, адже деякі поля взагалі втрачені.

Невдалий рік для соняшнику кліматологи прогнозували заздалегідь. Нестача опадів узимку та навесні не дала рослині нормально розвиватися. Утім, аграрії сподівалися на сприятливу погоду влітку. Але дощі, що пішли, — понадміру залили поля.

«Начебто перші дощі пішли в червні і соняшник був прекрасний, але є ефект «ледаче коріння». Багато дощів погано. І мало дощів погано. Коли багато дощів, корінь не йде в глибину, не шукає вологу. Коли закінчуються дощі, поверхня висихає і соняшники перетворюються в таке», — розповідає Руслан.

Науковці наполягають: Дніпропетровщина, як і весь південь України завжди був зоною ризикованого землеробства. Про це писав ще історик Дмитро Яворницький на початку 20 століття.

«Весняний період був малий на опади. Починаючи з листопада, кількість опадів була менше половини норми. Норма і вище норми було лише у лютому і квітні. В основному це посуха», — коментує ситуацію Роман Мурмило, провідний синоптик Миколаївського обласного центру з гідрометеорології.

У більшості регіонів Одещини врожайність соняшнику дуже низька, коливається від 0,3 до 0,5 т / га. Про це розповів керівник фермерських господарств Олександр Петков.

«Ніякі агрономічні, будь-які інші методи соняшник вже б не врятували. Не те, що на моїй пам’яті, на пам’яті людей, які прожили тут по 90 років, такої посухи не було. Були посухи, вони повторювалися, але щоб така – навіть уявити не могли. Що й казати, ми зернову групу (пшеницю, ячмінь), не прибирали, навіть комбайн не заганяти. Кукурудзи також ніхто не чекає – передискували давно. В інших регіонах може взяли на силос для великої рогатої худоби, але у нас на півдні немає майже тваринництва», – зазначив О. Петков.

Крім того, вчені вважають, що до неврожаїв доклали руку й самі фермери. Мовляв, часто порушують норми сівозміни. А це висушує ґрунт.

Не лише посуха зашкодила соняхам, а й хвороби рослин. Так, на всіх підприємствах «Миронівського хлібопродукту» (МХП) оперативно проводять десикацію соняшнику – до середини серпня вже було оброблено більше 1 тис. га посівів. Оперативність у проведенні цієї агротехнічної операції пов’язана з швидким розповсюдженням ризоктоніозу, склеротиніозу, фомопсису, фомозу та сірої гнилі на рослинах соняшнику.

Про це інформагенству Latifundist.com розповів Олексій Сергієнко. головний агроном МХП.

«Сьогодні соняшник масово вражають хвороби. Але ніхто не б’є на сполох. В Україні площі під соняшник займають більше 6 млн га, але половина посівів заражені. І ніхто не може дати рекомендацій, що робити з цим соняшником. Тому ми оперативно проводимо десикацию і готуємося до збирання врожаю. Такого ще ніколи не було», — зазначив він.

Через неврожаї соняшнику цього року Україна може втратити позиції світового лідера з експорту рослинної олії. Україна в квітні 2020 року, за даними асоціації «Укроліяпром» (https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3027399-ukraina-eksportuvala-v-kvitni-rekordnu-kilkist-sonasnikovoi-olii.html), експортувала рекордну кількість соняшникової олії – 717 тис. Тон, на 2,5 мільярди доларів США..

Держава цьогоріч недоотримає цих валютних надходжень. Фермери залишаться без запланованих доходів, а отже змушені будуть економити на наступних посівах. І в подальшому, можливо, відмовляться вирощувати олійні. І це може бути на користь землі, яку соняхи надто виснажують. До того ж, як вважають іноземні фахівці, монокультура в агробізнесі – завжди надмірний ризик.