Шахраї пропонують українцям заробляти на «відмиванні» грошей

Шахраї пропонують українцям заробляти на «відмиванні» грошей

В інтернеті активізувалися шахраї, які пропонують українцям роботу по здійсненню грошових переказів. Такі перекази насправді являють собою операції з “відмивання” нелегальних доходів. Про це повідомив Національний банк.

Автор: Валентин Фіголь.

«Через карантин багато людей залишилися без роботи і шукають нові пропозиції на ринку праці. Однак ми не радимо погоджуватися на першу-ліпшу пропозицію заробітку, навіть якщо воно виглядає дуже привабливим», – підкреслюють в прес-релізі НБУ.

Оголошення зловмисників з пропозицією віддаленої роботи і гарної зарплати часто з’являються в інтернеті. Шахраї повідомляють, що досвід роботи не є обов’язковим, однак потрібно мати банківський рахунок, приймати і переводити платежі.

Подібні оголошення повинні насторожувати, оскільки таким чином злочинці вербують так званих грошових мулів або «дропів» (від англійського слова drop – «падіння»). Це люди, які допомагають “відмивати” нелегальні доходи, отримані від торгівлі наркотиками, торгівлі людьми, крадіжки коштів з платіжних карт.

«Будьте обережні! Ця діяльність – незаконна, за неї можна потрапити за ґрати. У будь-якій ситуації слід залишатися чесною людиною. Краще пошукати іншу пропозицію від гідного роботодавця», – попереджають в Нацбанку.

Також в Нацбанку повідомили про те, що за перше півріччя нинішнього року зафіксовано 47 500 випадків шахрайства з платіжними картами і банківськими рахунками українців на загальну суму 86,4 млн грн.

«Людина – істота лінива і, як наслідок, безтурботна», – нагадує Олексій Шабан, топ-менеджер НБУ. Часто навіть ті люди, які користуються не готівкою, а мобільним банкінгом і додатками, стають жертвами шахраїв, тому що вважають, що їх неможливо обдурити, додає він.

Банкір нагадав правила при здійсненні платежів і переказів через інтернет:

  • ніколи нікому не вірити – краще витратити час, передзвонити зайвий раз в банк, “загугли” номер телефону того, хто телефонував або сам сайт,
  • під час проведення транзакцій ретельно перевіряти кожен крок,
  • не платити по посиланнях з надісланого повідомлення (це можуть бути фішингові сайти) і перевіряти джерело, звідки було надіслано таке повідомлення,
  • звертати увагу, де і як відбувається оплата, на якому сайті вона здійснюється,
  • уважно читати повідомлення на сайті банку, в яких розповідається, яку інформацію та в яких випадках банк може запросити, а яку – ні.

Загальні правила безпеки інтернет-банкінгу від НБУ:

  • ставити ліміти на трансакції в онлайні і офлайні,
  • під час введення пін-коду в банкоматі прикривати введення рукою,
  • не розмовляти з сумнівними особами, що представляються співробітником банку, НБУ і т.п.,
  • користуватися офіційним мобільним додатком банку,
  • включити SMS-інформування про операції з карткою,
  • по можливості уникати переказів з картки на картку.

У Національному банку також нагадали, що якщо сам клієнт не ініціював операцію, то ні банк, ні НБУ дзвонити йому не будуть. І якщо такий дзвінок надійшов, то майже 100% це дзвінок шахрая і розмову краще перервати, запевняє О. Шабан.