Чи сприймають українці коноплі як ліки, цікавиться Президент України

Чи сприймають українці коноплі як ліки, цікавиться Президент України

Питання легалізації медичного застосування конопель – одне з п’яти питань опитування, запропонованого українцям президентом Володимиром Зеленським.

Автор: Валентин Фіголь.

Коноплі – це ліки

«Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях – для зменшення болю у важких хворих?» – таке питання задав президент українцям. Чого ця тема піднята на рівень всенародного опитування, пояснила прес-служба Офісу президента:

«…станом на сьогодні лікувальні препарати на основі канабісу доступні в таких країнах, як Канада або Австралія, Сполучені Штати або Польща, Нова Зеландія або Литва. Українці на території цих і десятків інших держав уже зараз можуть скористатися принципом «канабіс – це ліки», але на території нашої країни це повністю нелегально, – констатують у президента. – Світ змінюється, і нам потрібно своєчасно робити висновки та вносити зміни у наш соціальний договір».

Суперечки щодо легалізації медичних препаратів з конопель точаться в Україні не перший рік, і щодалі гучніші та гарячіші.

Коноплі без наркотичного ефекту, як свідчить клінічна практика – ефективне та легке знеболювальне. Що особливо важливо для людей з онкологічними захворюваннями. Онкохворі, поки канабіс залишається нелегальним, змушені рятуватися за допомогою набагато важчих та небезпечніших за наслідками для організму препаратів – синтетичних аналогів опіатів, морфію тощо.

Також застосування медичної марихуани у державах, які це вже дозволили, демонструє її ефективність при депресіях, посттравматичному стресовому розладі, що є важливим для військовослужбовців, які повертається додому з війни.

Активно використовується канабіс і при низці інших тяжких станів і захворювань – больові синдроми психосоматичного та ревматичного характеру, артрити та артрози, а також хвороби органів дихання. «За попередніми підрахунками, не менше двох мільйонів українців потребують саме таких препаратів», – вважають в Офісі президента.

«Медичне застосування конопель – офіційна світова практика, мова лише про те, наскільки Україна від неї відірвана, – коментує ситуацію в суспільстві Рима Трофимович, громадська активістка і керівник Кам’янської ГО «Ясла» з багаторічним досвідом роботи з наркозалежними. – Я особисто підтримую необхідність розгляду в законодавчому полі медичного застосування канабісу».

Неготовність чи нерішучість?

Просувати ідею перегляду ставлення суспільства до конопель політики від «Слуг народу» обіцяли ще перед президентськими виборами. Були й намагання зареєструвати відповідні законопроекти у Верховній Раді, які могли б поширити й у нашій країні практику використання медичних препаратів на основі канабісу.

«Це не те питання, з яким можна довго зволікати. Тому що всім скептикам і критикам я раджу хоча б раз сходити на “Конопляний марш”, до якого приєдналася Асоціація онкохворих, і подивитися їм в очі і перестати нести нісенітницю. Тому що канабіс – це в першу чергу ліки», – цитують українські ЗМІ нардепа Микиту Потураєва, якого називають одним з лобістів легалізації медичних конопель

Ще попередній склад парламенту, як казали політики в рік парламентських виборів, хотів переглянути питання статусу конопель в Україні. Навіть були балачки про законопроект щодо легалізації медичного застосування рослини, підготовлений навесні 2019 року.

Але справа застопорилася одразу після обрання нового парламенту. Парламентарії в коментарях для ЗМІ та соцмереж кажуть, що правоохоронці проти «легалайзу».

«Немає ніякої протидії з боку МВС. У нас є позиція – ми говоримо тільки про те, що може бути дозволено використання канабісу у вигляді таблеток або мазей, але не у вигляді курильних сумішей на основі канабісу, тобто не у вигляді “травички”. Ми проти куріння вирощеного у себе вдома канабісу», –   цитата з публічного коментаря Антона Геращенко, одного з заступників міністра внутрішніх справ України. Антон Геращенко в часи депутатства, як нагадують архіви ЗМІ, був одним із підписантів законопроекту про легалізацію медичного канабісу.

Аргументи опонентів цієї ідеї також відомі. Вони наголошують на тому, що під виглядом медичних препаратів можуть розповсюджуватися й наркотичні речовини. Також противники легалайзу кажуть, що українці до такого ще не готові…

Слово за українцями

«Вважаємо несправедливим залишати вирішення цього питання тільки політикам. Без чітко висловленої думки народу відповідна дискусія може тривати ще багато років, не виходячи на рівень ухвалення рішень», – так пояснюють посадовці, чому Президент Володимир Зеленський запропонував таке четверте питання для загальнонаціонального опитування 25 жовтня 2020 року.

Нагадуємо, що ініційоване главою держави опитування не тотожне референдуму. Голосування не матиме прямих юридичних наслідків. Але політичну вагу ясно вираженої волі народу політики не зможуть ігнорувати, вважають автори президентського опитування.