Коронавірус «обирає» жертви: більше ризикують дорослі та з зайвою вагою

Коронавірус «обирає» жертви: більше ризикують дорослі та з зайвою вагою

Вчителі частіше хворіють на коронавірус, ніж учні, а у товстих людей захворювання протікає важче, попереджають лікарі.

Автор: Валентин Фіголь.

Вірус та діти

Сьогодні в Україні хворіють коронавірусом 5195 учнів та 9 600 вчителів.

За три місяці перехворіло 12 000 учнів та близько 24 500 вчителів. Такі дані озвучив головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко на брифінгу 30 листопада.

Через коронавірус на самоізоляції опинилися 121 тисяча школярів і 7 800 педагогів. Це 4 741 клас.

Дистанційно навчаються в 591 школі.

В Кам’янському, за даними гуманітарного департаменту, працюють всі школи.

Школи, на думку фахівців ЮНІСЕФ, не є провідним фактором передачі вірусу в громадах, і діти частіше заражаються вірусом поза ними.

Дитячий фонд ООН твердить: хоча симптоми серед заражених дітей залишаються слабкими, кількість випадків інфікування серед них зростає.

«З початку пандемії COVID-19 існував стійкий міф про те, що це захворювання майже не вражає дітей. Але це твердження дуже далеке від істини», – заявила Генрієтта Фор, виконавча директорка ЮНІСЕФ.

За статистикою листопада в 87 країнах кожен 9-й інфікований на COVID-19 є дитиною або підлітком до 20 років.

В Україні кожна п’ятнадцята інфікована COVID-19 особа є дитиною або підлітком до 20 років.

У дітей, як правило, полегшена форма порівняно з дорослими, однак трапляються важкі та летальні випадки, особливо серед дітей із супутніми захворюваннями.

Небезпечний жир

Надмірна вага – фактор ризику виникнення багатьох захворювань, нагадують фахівці Кам’янського міського медичного центру здоров’я.

Два дослідження, проведені в США, підтверджують негативний вплив зайвої ваги на розвиток хвороби COVID-19.

Перше дослідження включало майже 2500 пацієнтів, госпіталізованих із COVID-19 у дві лікарні Нью-Йорка. Пацієнти з ожирінням у порівнянні з пацієнтами із надмірною вагою мали значно вищий ризик смерті через 45 днів після зараження.

Друге дослідження включало приблизно 7000 госпіталізованих пацієнтів у дев’яти каліфорнійських лікарнях Kaiser Permanente. У пацієнтів з третім ступенем ожиріння випадки смертності були значно вищими, ніж у осіб із нормальною вагою.

Дослідження, опубліковане у вересні 2020 року, повідомило про більш високі показники ожиріння у пацієнтів з COVID-19, які важко хворі та потребують тривалої механічної вентиляційної підтримки.

«Зайва вага – фактор, який значно підвищує шанси на більш тяжке протікання коронавірусної хвороби. Будь-який зайвий кілограм додає навантаження на серцево-респіраторну систему й знижує показник Vo2max (максимальне споживання кисню або МСК). Тобто наше серце, легені, судини будуть відчувати на собі додаткове навантаження від кожного зайвого кілограму», – розповів Віталій Самуйленко, завідувач лабораторії функціонального тестування в спорті Banda Arena та консультант КНГ з веслування НОК України.

Віталій пояснює, що зниження жирової маси всього на 10% автоматично піднімає максимальне споживання кисню на 10% без будь-якого спорту.

Через зайву вагу та порушення метаболізму страждає і імунна система. «Зайва жирова тканина – джерело запалення в організмі», – нагадує лікар-дієтолог Ольга Безугла.

Ожиріння – захворювання, при якому у нас забагато жиру в організмі. Діагностувати ожиріння можна багатьма способами. Найпростіший – виміряти свою талію. Для жінок граничний показник 79 см, якщо більше – ожиріння. Для чоловіків – до 93 см. Вищий показник вказує на ризик серцево-судинних, ендокринних та метаболічних ускладнень.