Про безпеку та родинний притулок дітей Кам’янського дбають влада та поліція

Про безпеку та родинний притулок дітей Кам’янського дбають влада та поліція

Соціальний захист дітей, створення сприятливих умов для їхнього розвитку та майбутньої повноцінної життєдіяльності декларується в Україні одним із пріоритетних завдань держави.

Автор: Валентин Фіголь.

Дітям – про насильство

Правову вікторину «Ми проти насильства!» провели ювенальні поліцейські спільно з дільничними офіцерами поліції Кам’янського відділу поліції. Захід відбувся в приміщені благодійного фонду «Карітас» в рамках всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». 

На початку зустрічі діти переглянули тематичне відео про форми домашнього насильства та про способи його уникнути. Після перегляду хлопці та дівчата жваво дискутували, ділилися своїми думками та враженнями.

Аби перевірити, як школярі запам’ятали корисну інформацію поліцейські запропонували розділитися на команди та взяти участь у вікторині. Учасники вирішували правові завдання, обговорювали питання про форми домашнього насильства та з’ясовували, як реагувати на такі випадки і куди звертатися за допомогою.

Учні добре виконали поставлені завдання та показали високий рівень знань у протидії домашньому насильству, зазначили поліцейські. На згадку про зустріч діти отримали від поліцейських яскраву канцелярію та солодкі подарунки. Школярі подякували поліцейським за цікавий захід та запевнили, що вони обов’язково поділяться набутим досвідом зі своїми друзями та знайомими.

Про патронатне виховання

Домашнє насильство – одна з причин руйнування родин та вилучення дітей від батьків.

Іноді трапляється так, що залишити дитину в родині немає жодних шансів. Тоді, як розповідають фахівці міської служби у справах дітей, доводиться шукати їй тимчасову родину. Один з варіантів передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 року №148. Це – створення сімей патронатного вихователя.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

Патронатна родина – тимчасова, строк перебування дитини у патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців і встановлюється органом опіки та піклування за результатами оцінки рівня безпеки або оцінки потреб дитини та її сім’ї.

Держава бере на себе витрати на утримання дитини, так що патронатне виховання може бути бізнесом. Соціальна допомога та грошове забезпечення становлять два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку на місяць та п’ять прожиткових мінімумів для патронатного вихователя.

Служба у справах дітей міської ради запрошує всіх небайдужих для отримання більш детальної інформації про створення сімей патронатного вихователя.

За консультацією звертатись за адресою: просп. Свободи, 2/1, каб.215 щопонеділка та четверга.