Українські військові визначились, як треба називати непідконтрольні владі території країни

Українські військові визначились, як треба називати непідконтрольні владі території країни

Пропаганда стала одним з найбільш дієвих механізмів ведення воєн сучасності, кажуть військові. Тому ЗСУ опублікувало рекомендації для ЗМІ та публіки – як треба називати території на південному сході України, які тимчасово окуповані.

Автор: Валентин Фіголь.

«Як показує світовий досвід, достатньо і декількох слів, які підхоплюють ЗМІ та соціальні мережі, аби створити нову реальність та впливати на сприйняття факту людьми, які не є прямо дотичними до подій. Термінологія стала дієвим інструментом формування контексту, в залежності від якого ми сприймаємо конкретні явища», – написано в повідомленні Управління стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача Збройних Сил України.

Питання термінології у будь-якій сфері важливе і принципове, визнають військові: від визначення завдання залежить механізм його виконання. Неправильне визначення створює низку проблем та підіграє російській пропаганді, зазначають в Управлінні.

«З початком війни ЗМІ використовували різні терміни, як то: “війна”, “збройний конфлікт”, “громадянська війна”, “терористи”, “сепаратисти”, “бойовики” і т.д. Проте всі ці слова несуть в собі різні значення, а тому формують різне розуміння подій у Донецькій та Луганській області», – відзначають військові пропагандисти, при цьому говорячи про війну у випадку, коли ніякої війни в Україні не оголошено…

«У ЗМІ та соціальних мережах досить часто використовують терміни “території самопроголошених/так званих ДНР/ЛНР”, “Південний схід України” та “Схід України”, які є хибними відповідно до законів України. Водночас вірно говорити “тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях”, “окупована частина Донбасу”, – йдеться в повідомленні Управління.

Правильна термінологія на думку військових

«Південний схід» чи «схід України» – це неправильні визначення, вважають військові, бо вони ніби розширюють географію конфлікту.

«Також “так звані ДНР/ЛНР” – термін, яким ми підтверджуємо існування окремих “самопроголошених” республік, визнання яких добивається Росія, в той час, як це утворені Росією квазідержави та визнані законодавством терористичні організації», – наголошено в повідомленні.

Використання єдиної термінології, на думку пропагандистів ЗСУ, сприятиме створенню нових механізмів для протидії інформаційним загрозам.

Варто нагадати, що допоки в країні не встановлена державна цензура, вказані вище рекомендації – лише побажання військових. Тож їх порушення не матиме ніяких наслідків для громадян чи ЗМІ.