Коноплі рятують від гіпертонії, але можуть шкодити, як тютюн чи алкоголь

Коноплі рятують від гіпертонії, але можуть шкодити, як тютюн чи алкоголь

Медичний канабіс може знижувати кров’яний тиск у літніх людей. Це нове відкриття дослідників із Університету Бен-Гуріона (BGU) в Ізраїлі – новий погляд на лікування гіпертонії.

Водночас, зловживання конопоями, як і тютюном чи алкоголем, може шкодити здоров’ю, попереджають кардіологи.

Автор: Валентин Фіголь.

Коноплі проти тиску

Артеріальна гіпертензія, або гіпертонія – одна з основних причин смертності та інвалідизації дорослого населення.

Серцево-судинні захворювання, за визначенням ВООЗ, є провідною причиною смерті в усьому світі – від них настає кожна третя смерть на планеті.

Гіпертонія, ймовірно, є найбільш важливим фактором ризику для розвитку серцево-судинних захворювань. Тому методам профілактики та лікування гіпертонії в усьому світі приділяється чимало уваги.

Нещодавно ізраїльські вчені провели дослідження, які є першим у своєму роді. Основна увага приділяється впливу канабісу на артеріальний тиск і частоту серцевих скорочень у дорослих із гіпертонією віком понад 60 років, повідомляє ресурс medicalxpress.com

«Люди похилого віку є найбільш швидкозростаючою групою споживачів канабісу в медичних цілях, однак даних про безпеку серцево-судинної системи для цієї групи населення недостатньо», – говорить доктор Ран Абухасіра з факультету медичних наук BGU, одного з провідних медичних факультетів Ізраїлю.

Пацієнти оцінювалися за допомогою 24-годинного амбулаторного моніторингу артеріального тиску, ЕКГ, аналізів крові й вимірювань тіла – як до, так і через три місяці після початку терапії коноплями.

Дослідники виявили значне зниження 24-годинних значень систолічного й діастолічного артеріального тиску, при цьому найнижча точка настала через три години після прийому конопель перорально (ковтати) або шляхом куріння.

У пацієнтів спостерігалося зниження артеріального тиску як удень, так і вночі, із більш значними змінами вночі.

Дослідники BGU припускають, що полегшення болю від прийому конопель також могло сприяти зниженню артеріального тиску.

«Дослідження канабісу знаходяться на початковій стадії, і BGU – в авангарді оцінки клінічного використання на основі наукових досліджень», – говорить Дуг Сесерман, головний виконавчий директор American Associates, Університет Бен-Гуріона в Негеві.

Лікування гіпертонії – важливе завдання для медицини і в Україні. Так, в Дніпропетровській області в минулому році було започатковано пілотну програму боротьби з гіпертонією. Її впроваджують в обласній лікарні імені Мечникова та офтальмологічній лікарні. Програму орієнтовано на людей похилого віку та інвалідів. На обстеження та консультації лікарів обласна влада виділила 900 тисяч гривень.

«На жаль, останнім часом гіпертонічна хвороба значно помолодшала. Нерідко спостерігаємо важкі інсульти у 40-річних людей. Також збільшилася кількість пацієнтів, у яких вперше була виявлена ​​артеріальна гіпертензія. Гіподинамія, стреси і депресивні стани, пов’язані з небезпекою захворіти коронавірусом і страхом втратити роботу – все це призводить до поступового розвитку гіпертонічної хвороби», – зазначив головний лікар ОКЛ ім. Мечникова Сергій Риженко.

Зловживання – ризиковане

Вчені Американської кардіологічної асоціації попереджають: зловживання марихуаною пов’язано з розвитком серйозних проблем зі здоров’ям, враховуючи серцевий напад, інсульт та інші захворювання серцево-судинної системи. Про це йдеться в новому дослідженні науковців із цієї організації.

Дослідники проаналізували хімічний склад найактивніших речовин у марихуані – THC і СBD, які, як зазначили самі автори роботи, мають «потенційні терапевтичні і лікувальні властивості».

За даними науковців, ТНС може порушувати серцевий ритм, бути причиною фібриляції передсердь, тахікардії і передчасного скорочення шлуночків. А СBD (канабідіол), у свою чергу, може знижувати частоту скорочень серця, знижувати кров’яний тиск.

Автори дослідження пояснили, що попри потенційні терапевтичні переваги марихуани, куріння цієї психоактивної речовини може представляти такі ж ризики для здоров’я, як і куріння тютюну.

«Можна провести аналогію з алкоголем. Алкоголь дозволений, але має як позитивні, так і негативні ефекти для серцево-судинної системи. Для лікарів і споживачів важливо мати інформацію про ці позитивні і негативні наслідки, щоб вони могли зробити розумний вибір у своєму житті», — заявив співавтор роботи доктор Роберт Клонер з Інституту медичних досліджень Хантінгтона у Каліфорнії.

Вчені заявляють, що людям потрібно більше якісної інформації про наслідки вживання марихуани для організму, оскільки у медіа часто приводять необгрунтовані аргументи для лобіювання легалізації або, навпаки, заборони цієї речовини у різних країнах.

Пенсіонери голосують споживанням

Слід зауважити: коноплі сьогодні вельми активно вживають люди похилого віку в цивілізованих країнах. Так, з усіх, хто офіційно вживав коноплі в США (в половині штатів коноплі легалізовані), відсоток пенсіонерів становить 60%. Ще один цікавий факт: з 2002-го по 2014-й роки кількість пацієнтів у віці 55+, які вживають марихуану в медичних цілях, зросла на 455%.

Наприклад, 54-річний колишній чемпіон світу з боксу у важкій вазі Майк Тайсон зізнався у вживанні марихуани перед нещодавнім поєдинком проти колишнього чемпіона світу в напівважкій ваговій категорії Роя Джонса-молодшого.

«Звичайно ж, я курив. Не можу кинути курити. Я курець і ніколи не кидав курити. Це просто частина мене. Це не робить на мене негативного впливу. Це те, що я хочу робити, цьому немає ніяких пояснень. Це не закінчиться», – сказав Тайсон.