Представники українських водоканалів хочуть суспільного діалогу щодо тарифів

Представники українських водоканалів хочуть суспільного діалогу щодо тарифів

Автор: Валентин Фіголь

Представники підприємств водопостачання закликають українців до суспільного діалогу щодо визначення джерел фінансування галузі – тарифів та бюджетів.

Економічно обґрунтовані тарифи – життєва необхідність для роботи водоканалів. Про це нагадав Дмитро Новицький, Президент Асоціації водоканалів України “Укрводоканалекологія”.

Представники українських водоканалів хочуть суспільного діалогу щодо тарифів - ФОТО
Дмитро Новицький

«Виникла необхідність спокійно і без емоцій розібратися в цій непростій темі, що роками викликає багато зауважень та непорозумінь, коли на початку кожного року встановлюють нові тарифи для водоканалів», – зауважив він.

Д. Новицький нагадав, що підприємства не встановлюють вартість послуг самостійно. Це робить держава через уповноважений орган – Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Водоканали надають свої розрахунки відповідно порядку, що затверджений НКРЕКП.

Регулятор, який має механізми впливу на формування тарифу,  контролює  його використання: виконання або невиконання інвестиційних програм, відсутність перехресного фінансування між підгалузями водопостачання та водовідведення, своєчасність і повноту заробітної плати працівників.

Тому, впевнений пан Новицький, регулятор повністю контролює процеси на водоканалах і нецільове використання грошей неможливе.

На більшості водоканалів модернізації не було з радянських часів: мережі критично зношені, а застаріле обладнання роками не оновлювалося, акцентував представник водоканалів.

Головну причину такої невтішної ситуації він бачить у хронічному недофінансуванні галузі приблизно на дві третини, що обумовлюється саме недосконалою системою тарифоутворення.

Асоціація, що об’єднує водоканали, неодноразово пропонувала переглянути принципи формування тарифу на послуги водопостачання та водовідведення.  Однак, маємо ту систему тарифоутворення, яка є: «витрати +».

Можливим джерелом фінансування витрат підприємств може бути й бюджет міста або держави, нагадує фахівець: «Однак треба пам’ятати, що джерелом надходжень до бюджетів через податки є гаманець споживача».

Отже, механізмів фінансувати водоканали лише два: або тариф, або  бюджет, резюмує Д. Новицький. Але, врешті-решт, за все заплатить споживач!..

«Саме тому, суспільство має вирішити, де має пройти межа між розрахунком величини тарифу, який відповідає можливостям людей сплачувати рахунки, та бюджетною підтримкою, що дофінансує економічно обґрунтовані витрати підприємств  у частині, які «не покриє» тариф», – зауважує експерт.

Якщо рухатися в напрямі бюджетного забезпечення роботи підприємств, така підтримка має надходити саме з державного бюджету. Бо у міських бюджетів сьогодні немає можливості виділити фінансування для підтримки сталої роботи підприємств водопровідно-каналізаційного господарства. Причину експерт бачить в зменшенні надходжень до місцевих бюджетів податків, зборів та інших видів платежів, що були джерелами наповнення бюджету.

«Саме тому вважаємо, що найбільш логічний вихід із ситуації  — запровадження економічно обґрунтованих тарифів на 2023 рік з обов’язковим наданням допомоги громадянам, постраждалим від збройної агресії російської федерації, та субсидій малозабезпеченим громадянам (інші здатні оплачувати послуги повною мірою)», – резюмує Президент Асоціації водоканалів України.

Підприємства водопостачання закликають до суспільного діалогу щодо визначення джерел фінансування галузі,

«Головне – відкинути політичну заангажованість та популізм… – переконаний пан Новицький. – Треба разом шукати рішення на всіх рівнях, будувати конструктивний діалог між підприємствами водопровідної галузі, регулятором та споживачами».