Як екологія та економіка спільними зусиллями знищують Кам’янське

Як екологія та економіка спільними зусиллями знищують Кам’янське

Дощі останніх днів несподівано нагадали нам про залежність від природи та її законів. Один із законів природи, визнаний всіма відомими людськими цивілізаціями, каже, що за все треба платити.

Автор: Валентин Фіголь.

«Так нас ще не заливало!» – прокоментувала зливи кінця тижня мешканка будинку по проспекту Свободи, що сусідствує «нижче за течією» з ТЦ «Радуга».

Стільки води в колекторі дренажно-меліоративної системи міста ще не бачив Михайло Скриннік, директор підприємства, що опікується каналами системи, яка приймає зливові стоки правобережної частини Кам’янського.

«Загалом, в умовах звичайних опадів, дощова каналізація в місцях її наявності справляється зі своїми функціями. Ми стежимо за станом зливостоків, чистимо і утримуємо в порядку, але їх потужність не розрахована на аномальні дощі, коли за 2-3 дні випадає півторамісячна норма опадів», – прокоментував ситуацію Андрій Білоусов, міський голова.

Аномальними минулі дощі назвав і Олег Максименко, директор департаменту ЖКГ та капітального будівництва Кам’янського.

Нагадаємо землякам, що аномальні зливи – одна з ознак змін клімату, про які вже давно торочать екологи і до яких агітують адаптуватись. Отже, сьогодні Кам’янське мусить адаптуватись до дощів, які кілька разів на рік будуть наносити відчутній удар по міській інфраструктурі.

Оглянемо втрати від негоди. Це, перш за все, пошкоджене ще більше дорожнє полотно. Багато свіжих асфальтових латок тепер лежать в зливо приймальних камерах, перешкоджаючи стіканню води. Камери зливової каналізації на проспекті Свободи, наприклад, забиті піском та камінням. Їх чистять, місцями ремонтують. Але вони розраховані й побудовані приблизно 6 десятків років тому для приймання дощової та талої води, а не суміші піску, асфальтових та бетонних уламків, шлаку та вуличного сміття! Проектанти не передбачили, що у комунікації зливневки місцеві мешканці сипатимуть будівельне сміття після ремонту квартири, а двірники – опале листя…

Центральна частина міста, окремі райони вздовж проспекту Аношкіна, вулиці Широкої на час опадів блокуються водою. Зливова каналізація доглядається та чиститься, запевняють посадові особи місцевого самоуправління. Тільки в цьому році заплановано профінансувати догляд за системою на 1 мільйон гривень. Але води так багато, що система не встигає її приймати.

Нагадаємо, 3 роки тому зливневу каналізацію біля «Радуги» було капітально відремонтовано. 2 роки тому за заявою депутата міської ради Олександра Олянюка поліція порушила кримінальне провадження за статтею про привласнення, розтрату або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем. Якби справу було досі розслідувано, це стало би аргументом в дискусії на тему «чи правильно зроблено капремонт зливневої каналізації». «По справедливості, то такого потоку води жоден злив не витримає», – коментують потоп в центрі міста кам’янчани в соцмережах.

«На жаль, вирішення цієї проблеми потребує дуже великих фінансових витрат: за попередніми розрахунками, суми починаються від 200 мільйонів гривень (демонтаж старих і укладання нових трубопроводів більшого діаметру, демонтаж і відновлення дорожнього покриття, відновлення об’єктів благоустрою, укладання нового трубопроводу в тих місцях, де він відсутній і таке інше)», – визнає А. Білоусов.

Щоб збільшити здатність зливової каналізації приймати стоки, треба міняти колектори великого діаметру не лише в центральній частині міста, а й у промзоні біля вулиці Широкої, куди ті води стікають. Просто вигрібати муляку з каналів-дренажів вже недосить, бо це вже не просто мокра земля, а суміш зі сміттям, іноді промисловим. Наприклад, сьогодні труба зливової каналізації під вулицею Лікарняною вщерть забита сміттям, яке спресувалось, як мурована стіна. Через це вище за течією дренажний канал розливається болотом в бік вулиць Булавіна та Широкої, які і без цього страждають від хронічного підтоплення.

Нераціонально, на думку директора департаменту ЖКГ, сьогодні витрачати стільки грошей на капремонт зливової каналізації через кілька аномальних дощів на рік.

Щоб оцінити оптимізм посадовця щодо «кількох дощів на рік», варто було б підрахувати, скільки бюджетних коштів буде витрачено на «аварійно-ямковий ремонт» доріг Кам’янського після дощів.

Хай старожили виправлять, але раніше такі потопи траплялись не так часто. Якщо все лишатиметься так, як є, то, можливо, за кілька років на капремонт зливневки потребуватиметься вже набагато більше грошей. І то нагально, бо вода дорогу знайде…