Медицина Дніпропетровщини отримає вдвічі більше коштів,ніж минулоріч

Медицина Дніпропетровщини отримає вдвічі більше коштів,ніж минулоріч

У 2022-му обсяг держфінансування за Програмою медичних гарантій для Дніпропетровщини – 14,9 млрд грн. Це вдвічі  більше, ніж минулоріч. На які послуги спрямують кошти, розповів  перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Орлов. 

«У Програмі медичних гарантій-2022 – всі основні види медичної допомоги. Загалом – 38 пакетів послуг, на які лікарні отримують фінансування від держави. А отже для пацієнтів вони – безоплатні», – розповів Володимир Орлов. 

За словами першого заступника голови ОДА, цьогоріч до програми увійшли 2 нові пакети послуг. Перший – операції в умовах стаціонару одного дня. Це коли пацієнт не потребує тривалого відновлення у лікарні і може одразу повернутися додому. Другий – готовність до меддопомоги в умовах епідемій та інших надзвичайних ситуацій. Цей пакет дозволить забезпечити стабільну роботу інфекційних відділень.

«Серед нововведень – обов’язковий безоплатний неонатальний  скринінг усім новонародженим. Він дозволяє провести діагностику на 21-не захворювання», – зазначив Володимир Орлов. 

Бюджет  Програми медичних гарантій-2022 в Україні – понад 157 млрд грн. Це майже на 34 млрд грн більше, ніж минулоріч. Це дозволило підвищити тарифи практично за усіма напрямами надання медичної допомоги. Зокрема, на лікування інсульту та інфаркту, меддопомогу новонародженим у складних випадках. А ще –  шести амбулаторних інструментальних досліджень для раннього виявлення онкології.

«Обсяг  держфінансування для Дніпропетровщини вдвічі більший, ніж у 2021-му. Це 14,9 млрд грн. Договір з Нацслужбою здоров’я України на надання первинної  меддопомоги підписали 167 закладів регіону. Спеціалізованої допомоги – 263», – розповів перший заступник голови ОДА. 

Програма медичних гарантій – це медпослуги, які пацієнт може отримати безкоштовно. Договір на їх надання із лікарнями укладає Національна служба здоров’я України. Вона і сплачує послуги.

Безоплатну первинну допомогу в закладах, які підписали договори з НСЗУ, кожен громадянин України може отримати за місцем підписання декларації. Спеціалізовану – за електронним направленням лікаря. Направлення не потрібне для прийому у гінеколога, психіатра, стоматолога  і  нарколога. Безоплатно кожному і в повному обсязі надається екстрена меддопомога.