Тиждень підготовки до виборів та сесії міськради в Кам’янському

Тиждень підготовки до виборів та сесії міськради в Кам’янському

Минулий тиждень в Кам’янському був присвячений підготовці до квітневої сесії міськради та другого туру президентських виборів. Тому минув би тихо, аби не стрілянина в суботу.

Автор: Валентин Фіголь.

Питання майбутньої сесії, запланованої на 25 квітня, обговорювали депутати міськради Кам’янського протягом минулого тижня.  Сесія має прийняти низку важливих рішень.

Насамперед, слід згадати про зміни до Програм підтримки комунальних підприємств «Тепломережа» та «Міськводоканал». Є проект, поданий департаментом ЖКГ: встановлювати будинкові лічильники теплоносія та води за рахунок міського бюджету. Під час обговорення проекту з’ясувалось, що постачальники послуги централізованого опалення мають намір змусити платити навіть власників квартир, обладнаних індивідуальним опаленням. Вони платитимуть за опалення місць загального користування – під’їздів, підвалів, горищ тощо. По скільки – це ще комунальники не підрахували, визнав Олександр Маслєнков, директор КВП КМР «Тепломережа», бо роз’яснення до закону про комерційний облік комунальних послуг лише надходять «зверху».

Програма підтримки «Міськводоканалу» зазнала нових змін, про які розповіла Наталія Чернова, заступник генерального директора підприємства. Цьогоріч заплановано зробити реконструкцію очисних споруд правого берега. Замінити конструкції водойм-освітлювачів, механічне та електричне обладнання. На це водоканал сподівається отримати кредитні кошти від міжнародних інвесторів – біля 3 мільйонів гривень. Представники майбутніх кредиторів минулої осені відвідали підприємство, ознайомились з підготовкою до реконструкції і залишились задоволені, зазначила Н. Чернова.

Як передбачає медреформа, в Україні, відтепер, поліклініками в місті керуватимуть не головні лікарі, а генеральні директори. Тобто, головним буде гендиректор, а ще буде головний по медичним питанням, але він буде не головним у поліклініці… Як пояснила Юлія Манаєнкова, начальник міськуправління охорони здоров’я, керувати всіма медичними питаннями буде лікар, а генеральний директор може не мати медичної освіти – це буде управитель майном лікарні та персоналом. Дехто з депутатів сміється з думки, що людина без медичної освіти керуватиме медичним закладом. Інші депутати, навпаки, наводять приклади, що лікарі не вміють ефективно керувати будівлями та транспортом, фінансами тощо.

На посади гендиректорів поліклінік буде оголошено конкурс. Відповідне Положення має затвердити міськрада – адже поліклініки знаходяться у підпорядкуванні міської влади.

Серед змін, які має внести міськрада до Програми соціально-економічного розвитку Кам’янського – встановлення світлофорів на перехрестях проспектів Свободи та Аношкіна. Цей комплекс перехресть вважається одним з місць концентрації ДТП.

Об’єкт коштуватиме місту майже 2,7 мільйони гривень, розповіла Галина Єрмоленко, директор департаменту економічного розвитку міста. Буде встановлено 16 світлофорів для транспорту та стільки ж – для пішоходів, 5 трамвайних світлофорів та пристрої голосового супроводу на всіх пішохідних переходах. Проект світлофорного об’єкту вартістю 420 тисяч гривень вже пройшов державну експертизу.

До порядку денного сесії внесено додаткове питання, про яке роповів Олег Максименко, директор департаменту ЖКГ Кам’янської міськради.

Проект додаткового рішення передбачає зміни до статуту КП «Інформаційні системи» – підприємства, яке обслуговує камери відео спостереження системи «Безпечне місто». Підприємству пропонується надати нові функції – дозволити самостійно встановлювати камери та провадити роздрібну торгівлю.

До департаменту ЖКГ звернулись інші комунальники, пояснив О. Максименко. Вони хочуть в питанні встановлення камер відео спостереження співпрацювати з комунальним підприємством, а не з приватними фірмами. До того ж нові функції дозволять «Інформаційним системам» заробляти гроші для підприємства, зазначив посадовець, обґрунтовуючи пропозицію департаменту.

Ще одна новація, яку має запровадити сесія – соціальне таксі. Це транспорт, який у режимі таксі обслуговуватиме людей, яким важко самотужки доїхати до лікувального закладу – так пояснював свій задум Олександр Залевський, секретар міськради. Якщо сесія 25 квітня ухвалить це рішення, то соціальне таксі працюватиме на базі територіальних центрів для обслуговування соціально незахищених громадян – спецавтомобілі центру возитимуть людей.

Увага кам’янчан протягом тижня було прикуто до другого туру президентських виборів. З передвиборчих новин тижня можна відзначити хіба що роздвоєння штабу на підтримку одного з кандидатів. Напруження між прихильниками кандидатів не завадило повсякденній діяльності міста. Навіть стрілянина в центрі міста напередодні виборів сталась, за попередніми даними, не через політичні вподобання учасників інциденту.

Постріли пролунали вдень 20 квітня, приблизно о 16.30. Поки що відомо небагато. Євген Найда – відомий в місті громадський активіст, голова ГО «Рух Громадська варта» і екс-кандидат на посаду міського голови, виходив з приміщення банку поряд з крамницею іграшок «Ріо» на захід від ТРЦ ЦУМ. З ним були ще чоловік та жінка. Зненацька до стоянки біля крамниці підїхав легковий автомобіль зеленого кольору з шашечками «таксі», схожий на «Део-Ланос». З авто вискочив невідомий в масці з предметом, сходим на обріз рушниці, в руках. Незнайомець стрельнув кілька разів, як повідомили поліцейські, «в бік» Є, вскочив в авто і поїхав геть. Найди чимось, схожим на дріб. Поліція офіційно повідомила про постріл, але на відео камер «Дніпронет» чути 3 постріли, є інформація, що стріляли 2 та 4 рази…

Заряди дробу влучили Євгену в ліві передпліччя та стегно. Кілька дробин влучили в чоловіка та жінку, які знаходились поруч. Їм на місці надали медичну допомогу, а Найду повезли в міську лікарню швидкої медичної допомоги. Стан пораненого після хірургічної операції Ростислав Винар, головлікар лікарні, охарактеризував як важкий стабільний.

Поліція попередньо кваліфікувала інцидент як замах на вбивство. Неофіційно відомо про затримання поліцією двох підозрюваних – ймовірних стрільця та замовника.

Щодо виборів, то вони проходять спокійно – так вважають поліцейські і представники окружної виборчої комісії. «Явка зразкова!» – прокоментував активність виборців Микола Кривошеєв, секретар ОВК. На 15 годину проголосували майже половина камянчан – на 10% менше, ніж на той же час в першому турі.