День меланоми – лідера серед онкозахворювань, відзначається в Кам’янському

День меланоми – лідера серед онкозахворювань, відзначається в Кам’янському

Автор: Валентин Фіголь.

Меланома  (або рак шкіри) – найпоширеніше онкологічне захворювання, яке все частіше зустрічається у пацієнтів в будь-якому віці. Рак – серед лідерів по летальності в Кам’янському. Його поширеність зростає щорічно, в нашому місті фіксують до тисячі нових онкохворих за рік. У нашому місті у 2018 році зареєстровано 18 випадків захворювання на меланому (у 2017 році –  17 випадків).
Щоб нагадати людям про те, що профілактика дешевша за лікування, медиками з 10 по 17 травня 2019 року проводяться профілактичні заходи з нагоди Всеукраїнського дня меланоми.

Захворювання шкіри – це чверть від усіх злоякісних пухлин і друге місце по поширеності серед онкохвороб. Рак шкіри виникає  переважно на відкритих частинах тіла: понад 70% пухлин розвиваються на обличчі. Улюбленим місцем розташування пухлин є лоб, ніс, куточки очей, скроні і вушні раковини.
Пухлина розвивається з пігментних клітин шкіри – меланоцитів, а також з родимих плям (їх часто називають пігментними невусами). Меланома швидко прогресує, вражаючи внутрішні органи. Саме тому дуже важливо вчасно виявити новоутворення і вибрати правильну тактику лікування.

Запідозрити хворобу можна, виявивши асиметричну пігментацію. І тільки після проведення біопсії ставиться остаточний діагноз. Новоутворення видаляють за допомогою хірургії, методом висічення.

Онкологія шкіри, зазвичай, розвивається у людей, родичі яких страждали від цього захворювання. Дуже важливо якомога раніше виявити проблему зі здоров’ям і пройти обстеження, від цього залежить результат терапії.

На розвиток впливають зовнішні чинники. Дуже велику роль в злоякісному переродженні родимки має її травмування, яке супроводжується припливом крові та розвитком запального процесу. Особливо небезпечні плями, які розташовуються в місцях регулярного травмування. До таких місць відносяться шкірні покриви голови, стопи, поперекова зона, коміркова зона і т.д.
Для профілактики рекомендується видалити всі пігментні плями з ознаками переходу в злоякісність (це мають виявити лікарі). Не можна перев’язувати родимки і будь-які новоутворення нитками, зрізати лезом, ножицями. Також не рекомендується довго перебувати на сонці і відвідувати солярії. Корисно захищати очі сонячними окулярами. Також рекомендується хоча б раз на рік проходити загальний медичний огляд.

«Якщо ви помітили на своїй шкірі якісь зміни, негайно звертайтесь за допомогою до сімейного лікаря, – радить Тетяна Мухарська, головний лікар міського медичного центру здоров’я та медицини спорту. – У Кам’янському всі бажаючі можуть пройти обстеження і отримати консультативну допомогу в онкодиспансерному відділенні КЗ «Кам′янська міська лікарня №9» ДОР» за адресою: пр-т Аношкіна, 72».