Несподівані гримаси медреформи, День матері та переїзд приватної бібліотеки в комунальну – огляд подій в Кам’янському

Несподівані гримаси медреформи, День матері та переїзд приватної бібліотеки в комунальну – огляд подій в Кам’янському

Автор: Валентин Фіголь.

Офіційні новини нагадали, що сьогодні понеділок – важкий день. Над персоналом лікувальних закладів нависла реальна загроза скорочень. Міська система охорони здоров’я знову стала жертвою дослідів державних реформаторів. Тепер менеджерам від медицини доведеться якось викрутитись, щоб і зберегти обсяги медичних послуг, і десь взяти на них гроші. Бо держава знову дала завдання, та не дала звідки взяти грошей на їх виконання.

З першого квітня 2018 року в місті почався черговий етап медреформи, про що «Пильний погляд» писав докладніше.

На першому етапі реформування первинної ланки меддопомоги 67 лікарів первинної ланки (66%) в місті вже набрали оптимальну кількість пацієнтів. Це 900 дітей для педіатра, 1,8 тисяча пацієнтів для сімейного лікаря і 2 тисячі – для терапевта. Ці лікарі стали отримувати заробітну плату від 14 тисяч гривень. Підвищилась заробітна плата також у медичного персоналу, задіяного у наданні первинної медичної допомоги.

Сьогодні у центрах первинної медико-санітарної допомоги працюють медичні працівники, які надають спеціалізовану амбулаторно-поліклінічну медичну допомогу: хірурги, гінекологи, травматологи, кардіологи, офтальмологи, урологи, ЛОР-лікарі та інші. Заробітна плата цих лікарів залишилася на рівні попереднього року (тобто, не підвищилась так, як у лікарів первинної ланки).

Згідно з планами Міністерства охорони здоров’я України, які були анонсовані наприкінці минулого року, з липня 2019 року реформа повинна була початися і для вторинної амбулаторно-поліклінічної ланки надання медичної допомоги. Відповідний проект постанови Кабінету Міністрів України був опублікований на сайті Міністерства охорони здоров’я під назвою «Програма «Безкоштовна діагностика». Більше 50 лабораторних, рентгенологічних, сонографічних, інструментальних досліджень і малих оперативних втручань були включені в цей перелік і мали б фінансуватись державою.

«Наші центри були готові надавати практично весь перелік діагностичних досліджень і утримувати за ці кошти медичний персонал. Але, на жаль, ця постанова не прийнята і центри первинної медико-санітарної допомоги не мають коштів на виплату заробітної плати цьому персоналу. Нині місто має додатково вишукати кошти для фінансування фахівців. З огляду на важливість надання амбулаторно-поліклінічної медичної допомоги мешканцям міста, а також виходячи з вимог медичної реформи, було прийнято рішення оптимізувати роботу вторинної ланки надання медичної допомоги. Деякі фахівці перейдуть працювати в консультативно-діагностичні центри лікувальних закладів вторинного рівня, частину фахівців необхідно буде скоротити, запропонувавши їм іншу роботу. Весь інший немедичний персонал буде скорочено. Це вимушений крок, який ніяк не вплине на якість і обсяг надання спеціалізованої амбулаторно-поліклінічної медичної допомоги мешканцям міста. Зміниться лише маршрут пацієнта», – зазначила начальник управління охорони здоров’я Кам’янської міської ради Юлія Манаєнкова.

Проте, у оптимістичне ствердження, що зміниться тільки маршрут пацієнта, ще треба повірити. Бо якщо зараз ці фахівці працюють в обладнаних кабінетах поліклінік, то їх переміщення потягне за собою створення для них нових обладнаних робочих місць. Або ж укладання договорів оренди «свого ж кабінету» у поліклініці, але вже від імені нового роботодавця. І весь цей клопіт лише через те, що в уряді вчасно не підготувались до фінансування чергового етапу медреформи.

На цьому фоні розкопка газопроводу у центрі міста вже не виглядає так драматично. Розкопувати газову магістраль на майдані Героїв почали зранку працівники газового господарства. До цього тут кілька тижнів висіло огородження, що начебто повідомляло про можливий виток газу. В цей період газовики провели кілька операцій по розкопуванню фрагментів газових мереж вздовж проспекту Свободи. Григорій Макух, начальник Міськгазу, коментував ці копання, як ремонтні роботи на можливих витоках газу з підземних комунікацій. Схоже, що таки знайшли те, що шукали.

Після довгої черги великих святкувань вже зовсім буденно виглядає Свято на честь Дня матері, що відзначається 12 травня та інші культурні події міста.

««Долі нації – в руках матерів» – великі слова і з ними не можна не погодитися, адже з молоком матері ми вбираємо любов до рідної землі, до рідної мови, до культури», – привітав матерів Кам’янського міський голова Андрій Білоусов. Вранці, в будівлі Центру дитячої творчості, відбулись відповідні урочистості цього святкування. Видатні матусі нашого міста сьогодні отримали в подарунок від міського самоврядування кухонні мультиварки. На честь мам лунали вірші та пісні у виконанні юних артистів – вихованців Центру.

Родинну бібліотеку передав до фондів міської бібліотеки Кам’янського металург Ігор Теплицький, син відомого фотографа Наума Теплицького, автора перших, напевне, великих широкоформатних фотографій в Дніпродзержинську. «Тут десь 200 кілограмів книжок, я не рахував кількість», – зізнався дарувальник.

«Нам часто дарують книжки мешканці міста», – кажуть співробітники дитячого відділу централізованої бібліотечної системи Кам’янського.

Про профілактично-виховні візити до навчальних закладів розповіли рятувальники. Під час конкурсів, естафет, вікторин школярі вивчали правила пожежної безпеки та безпеки життєдіяльності. Діти дізналась, як правильно діяти в надзвичайних ситуаціях, про безпеку користування побутовими приладами, що робити у випадку виявлення підозрілих та невідомих предметів.