Протистояти булінгу вчаться школярі в Кам’янському

Протистояти булінгу вчаться школярі в Кам’янському

Як не допустити розповсюдження боулінгу в дитячих та підліткових колективах – цю тему сьогодні активно обговорюють в учбових закладах України. Влада навіть оголосила антибулінгову просвітницьку акцію. Не відстає й Кам’янське. Поліцейські відвідують школи з лекціями на тему профілактики та протидії булінгу.

Просвітництво проти булінгу

Темі підліткових конфліктів було присвячене й чергове зібрання «Школи виживання» в юнацькому відділі центральної бібліотеки міста. 19 вересня Школу відвідали старшокласники 31-ї загальноосвітньої школи.

Тренери «Школи виживання» Валентин Фіголь та Володимир Бойко розповіли підліткам про природу конфліктів у суспільстві. Адже стримування природної агресії, вміння виходити з конфліктних ситуацій з мінімальними втратами завжди було важливим фактором виживання в конкурентному середовищі.

Отримати бажане силою

Агресія – природна реакція на зовнішні подразники, які не подобаються, нагадали тренери. Але проявляти агресію не завжди ефективно: можна «психонути» і підняти важку штангу, але скільки не психуй – урок не стане коротшим… До того ж, агресія щодо людей викликає у відповідь ту ж саму агресію, і можна отримати конфлікт замість виходу з неприємної ситуації.

Трапляється, що дітям вдається отримувати бажане за допомогою агресії, тоді вони починають застосовувати її систематично. В радянському кримінальному сленгу є слово «бикувати», що якраз означає отримувати бажане за допомогою агресії та насильства. «Бикування» англійською – булінг.

Зазвичай булінг розквітає там, де є «бикуючий», у якого виникають наслідувачі. Адже бути сильним за рахунок юрби поплічників легше, ніж один на один. Зграя «бикуючих» обирає жертву і цькує, знущається з неї – оце і є булінг.

Як протидіяти булінгу?

Перш за все, наголошують тренери, варто зрозуміти: булінг – це система, а проти системи можна діяти тільки систематично. Тобто не варто залишатись із «бикуванням» сам на сам – треба шукати спільників. Це можуть бути дорослі – батьки, педагоги, правоохоронці. Спільниками можуть стати інші діти, які теж зазнають знущань від «бикуючих».

Булінг розповсюджений у колективах, де нема довіри між членами – як дорослими, так і підлітками. Не можна замовчувати факти цькування, навіть якщо «бикуючі» дражнитимуть жертву донощиком.

У булерів теж є слабкі місця

Учасники зустрічі розбирали уявні конфліктні ситуації, щоб розібратись в тому, які ролі грають і чим мотивовані учасники сварки. Підлітки жваво обговорювали тему і після Школи. Школярам, судячи з реакції, припала до душі нагадана В. Фіголем дитяча теза що «хто як обзивається – сам так називається». Адже, зазвичай, ті, хто знущається з інших, самі далеко не генії і мають безліч недоліків. Тому типовий «бикуючий» – це невпевнена в собі посередність, яка свою непевність ховає під машкарою агресії та знущань. Булери беруть на кпини ті риси однолітків, які бачать у самих собі – отже, в цю гру можна грати на обидва боки поля.