Виставка з історії архітектури відкрилась в Кам’янському

Виставка з історії архітектури відкрилась в Кам’янському

Виставка «Епоха, що минула» розпочала роботу в адміністративній будівлі центрального міського парку.

Автор: Валентин Фіголь

Експозиція, що відкрилась, присвячена історії архітектури Кам’янського в 19 та 20 століттях.

На виставці представлені зображення будинків та пейзажі: від перших панорам старого Кам’янського та металургійного заводу до будинків радянської забудови центральної частини міста.

Серед експонатів, по-перше, чимало старих фотографій з колекції літератора та краєзнавця Олександра Слонєвського. Тут і пейзажі, і зображення конкретних будівель, і портрети людей тої епохи. Великій кількості зображень старого заводу ми маємо завдячувати одному з перших керівників підприємства Сунгрену, який був завзятим фотографом.

Ще на виставці є фотопейзажі сучасної фотоаматорки Олени Синицької. Також в експозицію включені картини художників Івана Харитонова та Валентини Лаушкіної.

Роботи художників не просто зображають певні об’єкти, а ще й передають певний настрій, атмосферу міста. Графічні роботи В. Лаушкіної, до того ж, являють собою символічне зображення епізодів та персонажів з історії Камя’нського та Дніпродзержинська.


Картини І. Харитонова багато в чому теж символічні: на них знайомі архітектурні свідоцтва минувшини зображені дещо ідеалізовано – для передачі настрою.

Під час відкриття експозиції лунала жива класична музика у виконанні викладачів музичної школи.

Такі виставки – спосіб привернути увагу мешканців та гостей міста до його історії, розповіла організатор заходу Олена Ковалевич.

Історичні будівлі в цивілізованих країнах служать одним з засобів виховання патріотизму. А ми нехтуємо історико-архітектурною спадщиною і байдуже спостерігаємо, як руйнуються і зникають матеріальні свідоцтва минулого, з сумом констатувала Любов Алексієвська, краєзнавець та екскурсовод.

Серед відомих кам’янчан на виставці було помічено відомого актора Олега Волощенко, який виявився зятем художниці Лаушкіної і зображений на одній з її картин.