Профорієнтація від поліції в Кам’янському та рекомендації юристів щодо заяви про правопорушення

Профорієнтація від поліції в Кам’янському та рекомендації юристів щодо заяви про правопорушення

Агітаційний захід, щоб залучити абітурієнтів до навчання в університеті внутрішніх справ, влаштували сьогодні поліцейські. Тимчасом юристи Інституту масової інформації поділились рекомендаціями для громадян, як правильно заявити в поліцію про правопорушення.

Автор: Валентин Фіголь

Агітбригада в ЦДТ

Традиційний захід з профорієнтації влаштували сьогодні викладачі та студенти Державного університету внутрішніх справ з Дніпра в міському Центрі дитячої творчості.

Завданням гостей було познайомити школярів Кам’янського з вищим навчальним закладом, який готує майбутніх фахівців для правоохоронних органів.

Для ознайомлення потенційних студентів з обладнанням правоохоронців, в вестибюлі Центру розташувалась експрес-виставка поліцейського спорядження. Елементи бойового обладунку можна було не лише оглянути, а й поміряти.

Після презентації університету, на якій слухачі могли вибрати собі майбутню професію слідчого, оперативника кримінальної поліції тощо, в залі Центру відбувся концерт. Виступали студенти університету – майбутні слідчі, оперативники, прокурори тощо.

Як правильно заявити про злочин

Одним з найбільш поширених питань, з яким звертаються громадяни до юристів, є питання щодо подання заяви про правопорушення, відзначив медіа-юрист Алі Сафаров.

Відповідно до статті 25 Кримінального процесуального кодексу України (КПК), прокурор, слідчий зобов’язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку виявлення ознак кримінального правопорушення (за винятком випадків, коли кримінальне провадження може бути розпочато лише на підставі заяви потерпілого), або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення.

Вимоги закону передбачають, що кримінальне провадження має бути розпочато навіть тоді, коли власне заяви не було, але є інші свідчення. Наприклад, коли засоби масової інформації пишуть про події, що мають ознаки злочину.

Заяву про правопорушення можна подати патрулю поліції, який був викликаний на місце інциденту. Або ж безпосередньо у відповідний відділ поліції у вигляді письмової заяви. Варто пам’ятати, що, коли патруль поліції отримав від вас «пояснення» про те, що відбулося, – це ще не означає, що він одержав від вас заяву про злочин. Тож варто все ж таки наполягати, щоб патруль окрім пояснення отримав від вас ще й заяву про вчинення кримінального правопорушення.

Часом працівники поліції реєструють заяву відповідно до Інструкції про порядок ведення єдиного обліку в органах поліції заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події як просте повідомлення про подію, без реєстрації власне кримінального правопорушення і без належних правових наслідків. Такі дії є порушенням КПК та самої інструкції.

Частина четверта статті 214 КПК чітко передбачає, що слідчий зобов’язаний прийняти заяву про вчинене кримінальне правопорушення, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Тобто, в разі, якщо через 24 години громадянину, який подав заяву про вчинення щодо нього кримінального правопорушення, не надають витягу з ЄРДР із зазначенням номеру досудового розслідування, можна казати про порушення вимог чинного законодавства з боку слідчого Національної поліції.

В заяві, написаній самостійно, обов’язково має бути зазначено:

  1. Назву органу Національної поліції, до якого подається заява, і його адресу.
  2. Прізвище, ім’я, по батькові заявника, адресу його фактичного проживання, номер телефону, адресу електронної пошти.
  3. Дату, місце і час події, яка вважається правопорушенням.
  4. Детальний опис того, що сталося.
  5. Вказівки на свідків події, або на фіксацію подій камерами відеоспостереження, або на інші джерела інформації, які могли зафіксувати цю подію, або додати носій інформації, на якому зафіксовано подію (обов’язково вказавши про це в заяві).
  6. Вказівки на особу порушника: його прізвище, ім’я, по батькові, посаду (якщо вони відомі) або ж зовнішній опис, опис його одягу (якщо особа порушника невідома).
  7. Особистий підпис і дата складання заяви.

Складену заяву можна подати або особисто до чергової частини відповідного відділу Національної поліції або надіслати поштою. Якщо заява подається до чергової частини – варто мати із собою копію заяви, на якій черговий поставить відмітку про дату і час прийняття цієї заяви. Якщо заява надсилається поштою – варто відсилати заяву листом з повідомленням про вручення і описом вкладеного.

Прийняття заяви про злочин надає вам статус потерпілого відповідно до статті 55 КПК. Про права та обов’язки потерпілого, а також про те, як можна супроводжувати свою заяву, аби вона не «загубилась», буде окрема розмова.