Про «спайси», до уваги мешканців Кам’янського: продавати можна, пригощати – ні

Про «спайси», до уваги мешканців Кам’янського: продавати можна, пригощати – ні

Поліція сьогодні нагадала: за пригощання неповнолітніх курильною сумішшю можна бути покараним. Навіть, якщо ця суміш не вважається наркотичною.

Автор: Валентин Фіголь

«Допригощався»

Поліція в Дніпрі повідомила, що затримала чоловіка, який схиляв дітей вживати курильні суміші.

Як встановили поліцейські ювенальної превенції Дніпровського відділу поліції, чоловік через соцмережі купував «спайси» та пропонував підліткам вжити їх разом з ним. Після вживання діти, з їхніх слів, перебували у безпорадному стані.

 Підлітки підтвердили, що 26-річний чоловік систематично приносив та пропонував їм спробувати курильні суміші. Одного з неповнолітніх поліцейські направили на проходження курсу реабілітації від наркотичної залежності.

Відомості за даним фактом внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 324 ККУ. Ця стаття передбачає покарання за схиляння неповнолітніх до вживання одурманюючих засобів, що не є наркотичними або психотропними чи їх аналогами. Таке пригощання карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

Не всякий «спайс» – наркотик?

В Україні приблизно 80 видів нових психоактивних речовин не внесено до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Відповідно, за їх обіг не можна притягнути до кримінальної відповідальності. Про це торік розповідав журналістам Андрій Кіхтенко, начальник департаменту протидії наркозлочинності Нацполіції України. За його словами, на ринку весь час з’являються нові синтетичні аналоги традиційних наркотиків, які офіційно не вважаються наркотиками.

Їх збувають в основному через інтернет і коштують вони дешевше за традиційні. Поліцейський зазначив, що дані речовини не внесені до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, тому фактично є легальними.

Поліція та Міністерство охорони здоров’я не встигають оновлювати перелік заборонених речовин, визнав А. Кіхтенко.

Головне – безпорадність

Отже, автор вважає за потрібне зробити зауваження. Виходить, що продавати незаборонені курильні суміші можна, а пропонувати їх вжити неповнолітнім вже небезпечно. Деталь, яка робить процес пригощання кримінальним – вплив речовини на організм неповнолітнього. Якщо він скаже в поліції, що «перебував у безпорадному стані», то речовину можна вважати одурманюючою. Тобто, дії того, хто пригощав – схилянням неповнолітніх до вживання одурманюючих речовин.