Зміни в законодавстві про публічні закупівлі до уваги замовників Кам’янського

Зміни в законодавстві про публічні закупівлі до уваги замовників Кам’янського

Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель».

Недавні суттєві зміни у тендерному законодавстві, як зазначають фахівці департаменту економічного розвитку міської ради, мають адаптувати українське законодавство до директив Європейського Союзу.

Також зауважимо, що деякі зміни полегшать бюджетним та комунальним установам закупівлю дрібних послуг чи товарів. Ця проблема особливо актуальна для навчальних закладів, де з батьків збирали кошти на купівлю різних речей в обхід тендерних процедур. Наприклад, коли щось треба було закупити терміново, і часу на проведення тендеру не було.

Тепер закупівля такої дрібноти чи недорогих послуг має стати цілком прозорою і проводитись виключно з рахунків бюджетних установ чи комунальних підприємств.

Допорогові закупівлі

У разі придбання товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень (але не перевищує вартісних меж, встановлених для тендерів), замовники в обов’язковому порядку проводять спрощену закупівлю (конкурентну процедуру) із застосуванням електронної системи ProZorro у відповідності до Закону.

У разі здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких менше 50 тисяч гривень (з 0,01 грн до 50 000,00 грн), без використання електронної системи, замовник обов’язково оприлюднює звіт про договір про закупівлю протягом трьох робочих днів з дня укладення.

Тендерні уповноважені

До початку 2022 року замовники мають повністю відмовитися від тендерних комітетів. Їх функції будуть виконувати уповноважені особи, які попередньо мають підтвердити свій рівень володіння необхідними знаннями у сфері публічних закупівель. Для цього вони проходитимуть безкоштовне тестування, порядок організації якого визначає Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Така уповноважена особа призначається замовником або серед своїх підлеглих, або введенням до штатного розпису окремої посади, або шляхом укладення трудової угоди.

Вища відповідальність

Згідно зі змінами, внесеними у тому числі до Кодексу України про адміністративні правопорушення, розмір штрафів за вчинення порушення законодавства про закупівлі коливається від 1 700 грн до 170 тисяч грн (в залежності від виду правопорушення).

Наразі цей Закон набрав чинності, але застосовуватися почне через півроку, а саме з 19 квітня 2020 року, окрім деяких частин, що значаться у його прикінцевих та перехідних положеннях.

Таким чином усі замовники міста Кам`янське з 19 квітня 2020 року в обов’язковому порядку проводять конкурентні спрощені закупівлі з 50 тисяч грн, а при закупівлях до 50 тисяч – оприлюднюють звіти про договори про закупівлю.

Відповідно з 19 квітня 2020 року усі закупівлі замовників переходять у електронну площину ProZorro, що забезпечить значно вищий рівень прозорості та надасть громадськості доступ до інформації, передбаченої Законом, у повному обсязі. Департамент економічного розвитку міської ради вже підготував проект рішення міської ради, який дозволить адаптувати місцеві нормативні акти до вимог чинного законодавства. У разі прийняття, згадане рішення міської ради набере чинності 19 квітня 2020, одночасно із початком застосування норм Закону.