Як гаситимуть пожежі на звалищі Кам’янського в 2020 році

Як гаситимуть пожежі на звалищі Кам’янського в 2020 році

Міське самоврядування планує витратити 14 мільйонів гривень у найближчі 5 років на підтримку комунального підприємства «Комунальник», яке опікується міським звалищем.

Автор: Валентин Фіголь

Програму розвитку комунального підприємства Кам’янської міської ради «Комунальник» на 2020-2024 роки було розроблено департаментом ЖКГ та капітального будівництва міськради, і затверджено міською радою в грудні 2019 року.

Підприємству з 2011 року доручено ведення господарської діяльності  на існуючому міському звалищі (поводження з побутовими відходами).

Основним видом діяльності підприємства є надання послуг із знешкодження твердих побутових відходів. На ринку послуг із знешкодження твердих побутових відходів (надалі ТПВ) підприємство у місті займає монопольне становище.

Підприємство надає послуги із знешкодження ТПВ  за тарифом
9,08 грн/м3 для населення та приватного сектора, 9,53 грн/м3 для бюджетних установ та 29,04 грн/м3 для інших споживачів.

На теперішній час в Кам’янському будується сучасний полігон ТПВ. Проектом передбачено розміщення цеху сортування ТПВ.

Сортування сміття вимагає законодавство: згідно Закону України «Про відходи» з 1 січня 2018 року захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів заборонено.

Переробки сміття вимагає економічна вигода: згідно податкового кодексу України не оподатковуються відходи, які використовуються як вторинна сировина.

На проектування цеху сортування побутового сміття Програма передбачає фінансування з міського бюджету 4,6 мільйонів гривень.

Засипання грунтом залишиться головним засобом гасіння пожеж на території звалища. На ці роботи планується протягом цього та наступних 2 років виділяти по мільйону гривень.

Ще по півмільйона гривень на рік місто планує виділяти в 2020-24 роки на заробітну платню персоналу «Комунальника».

Три мільйони з бюджету в 2020 році буде профінансовано на придбання бульдозера. На запчастини та техобслуговування – ще мільйон.

Очікуваним результатом розвитку комунального підприємства Кам’янської міської ради «Комунальник», згідно Програми, є підвищення екологічної і техногенної безпеки міста, зменшення рівня забруднення атмосферного повітря.