У Кам’янському підпалювачі бур’яну ледь не спалили заправку UPG (+ фоторепортаж)

У Кам’янському підпалювачі бур’яну ледь не спалили заправку UPG (+ фоторепортаж)

Пожежа сухостою та очерету вздовж каналу на лівому березі у Кам’янському ледь не обернулася справжньою бідою.  Вогонь з очерету перекинувся на колишні городи, що впритул підходять до заправки UPG, яка стоїть на розі «п’яної дороги» та Єлізаветівського шосе.

Автор: Сергій Гузь.

Очерет та буряни вздовж каналу почали горіти ще вдень. Але близько 18.00 вітер погнав пожежу в сторону заправки UPG, бо тут найбільше на покинутих городах усякого мотлоху, старих дощатих заборів і буряну. Тож рятувати ситуацію довелося пожежним. Збити полум’я їм вдалося буквально в кількох десятках метрів від огорожі заправки.

Підпал очерету не тільки знищив птахів, що тут гніздуються, але й загрожував заправці…

Ще в далекі радянські часи, коли тільки почало розбудовуватись лівобережжя, а дачний рух не став масовим явищем у цих місцях, багато хто обзавівся городами вздовж каналу. Вони тягнулися від лівобережного парку і аж до Голубого озера. Тисячі людей вирощували тут нехитру городину, розбивали сади та ягідники.

Навіть під час пожежі бійці ДСНС дотримуються карантину і носять маски

Якось на початку 80-тих років тодішня влада спробувала ліквідувати городи і зробити на цьому місці парк. Приїхали бульдозери та зрівняли усі городи, комунальники висадили паркові дерева. Але люди швидко облаштували городи на тих самих місцях, знову посадивши фруктові дерева та кущі ягід.

Забори городники ліпили з будь-чого, що можна було знайти на смітниках.

Про в середині 90-х років, коли життя стало вкрай важким, на ці городи почали робити набіги усі, кому не ліньки. Люди почали зводити паркани, аби хоч якось захистити врожай. Та крадіїв це не зупиняло, бо міліція не відкривала кримінальні провадження через те, що офіційно городів там немає, а значить і порушення прав приватної власності не було. Тож поступово народ закинув ці городи і вони перетворилися на справжні хащі та притулок для безхатьків у літню пору.

Тож не дивина, що хтось у вихідний день примудрився підпалити чи то очерет, чи бур’яни. Можливо хтось у теплу погоду вирішив влаштувати пікнік та не загасив вогнище. Але скінчилося це тим, що вогонь пройшовся стіною вздовж каналу та по старих городах аж від стоянки на першому мікрорайоні і впритул до п’яної дороги.

Вогонь майже впритул наблизився до заправки, якби його вчасно не зупинили пожежники

Близько 18.00 вітер почав гнати пожежу в сторону заправки UPG, бо тут найбільше на покинутих городах усякого мотлоху, старих дощатих заборів і буряну. Тож рятувати ситуацію довелося пожежним. Збити полум’я їм вдалося буквально в кількох десятках метрів від огорожі заправки.

Очерет встигли загасити в кількох метрах від пяної дороги

Цього разу все, здається, обійшлося. Але покинуті городи з усім мотлохом нікуди не ділися. Мине літній сезон і тут знову утвориться ідеальне середовище для розповсюдження пожежі. Тож рано чи пізно, місцевій владі доведеться тут наводити лад. Багато хто з мешканців лівобережжя волів би тут бачити гарний природний парк, з велодоріжками та місцями для прогулянок. І хоча зараз, через епідемію, такий проект виглядає не на часі, саме загроза пожежі має спонукати вжити хоч якихось заходів, аби убезпечити цю зону на майбутнє.