Як пережити самоізолювання родинам з дітьми-спортсменами, рекомендує відомий тренер з Кам’янського

Як пережити самоізолювання родинам з дітьми-спортсменами, рекомендує відомий тренер з Кам’янського

Про організацію тренувань для юних спортсменів в умовах карантину «Пильний погляд» запитав у відомого тренера з карате Євгена Колішевського.

Автор: Валентин Фіголь.

Євген Колішевский, тренер, президент федерації кіокушин-кан карате Кам’янського.

– Отже, родини на карантині. Дитина звикла до регулярних тренувань, а зараз не має можливості, замкнена в хаті з батьками. Це проблема?

– Так, це серйозна проблема для спортсмена та тренерів. Ізоляція порушила тренувальний процес, зірвала графік змагань. Крім того, спорт, як наприклад, карате – це виховний процес, який передбачає особисте спілкування спортсмена та його батьків з тренером, колегами.

– Які наслідки можливі для тренувального процесу?

– Порушено головні принципи процесу: поступовість, регулярність, контроль та аналіз помилок. А в контактних єдиноборствах важливо регулярно тренуватись зі спаринг-партнерами.

– Чим це загрожує спортсмену?

– Падають фізичні показники: швидкість, витривалість, сила. Зупинка на 1-2 місяці може «обнулити» фізичну форму спортсмена.

– Як впливає на імунітет дитини самоізоляція?

– Імунітет людини – це здатність організму боротись з зовнішніми несприятливими факторами. Фізична ізоляція приводить до послаблення імунітету, погіршення психічного стану. Ізоляція має бути крайньою мірою і не може застосовуватись довго.

– Як можна організувати дистанційне навчання?

– Дистанційний метод не буде основним, принаймні, в карате. Онлайн можна проводити лише прості заняття, які не потребують особистої участі тренера. Наприклад, комплекси вправ для розминки вранці та ввечері. Вони допоможуть підтримати тонус. Але працювати «на результат» не рекомендується. Я категорично не раджу працювати з максимальним навантаженням без присутності тренера.

– Який приклад могли би показати батьки? Може, проводити родинні тренування?

– Особистий приклад мотивує краще за повчання. Батьки могли би приєднуватись до розминки або пробіжки на природі.

– З чого можна почати родину фізкультуру в умовах карантину?

– З ранкової зарядки вдома, не забуваючи провітрювати приміщення до та після тренування. Можна пробігтись злегка від 2 до 5 кілометрів, орієнтуючись на найслабшого члена родини.

Головне в самостійних заняттях – остерігатись перенавантаження.