Озеленення в Кам’янському цього року пройде без висадки нових дерев

Озеленення в Кам’янському цього року пройде без висадки нових дерев

Вперше за останні 12 років в Кам’янському, через карантин, не було традиційної весняної толоки. І міське самоврядування поки не збирається в цьому році саджати дерева, хоч і готове допомагати саджанцями людям, які схочуть їх посадити самотужки.

Автор: Валентин Фіголь.

Департамент ЖКГ Кам’янського в цьому році не планує саджати дерева, розповів Олег Максименко, директор департаменту. Лише квіти на клумбах в громадських місцях і кущі.

Але департамент, за словами пана Максименка, готовий допомогти мешканцям, які схочуть посадити десь дерево самостійно. «У нас є саджанці в розпліднику КП «Зеленбуд»», – зазначив посадовець.

Щороку, починаючи з часів міського голови Ярослава Корчевського, в місті проводилась квітнева толока. Це така масова акція, коли працівники самоврядування, бюджетних організацій, політики та всі охочі саджали в громадських місцях дерева та кущі. В останні десять років це були практично всі більш-менш організовані посадки дерев в Кам’янському.

За нинішнього складу міського самоврядування посадовці почали виділяти гроші з міського бюджету на придбання саджанців і роздавати ті саджанці мешканцям для посадки. Таким чином в місті щорічно люди садовили кілька сотень молодих дерев.

Не всі молоді саджанці біля міськради пережили минулорічну посуху, а деякі взагалі були зламані невідомими, тож цього року їх частково вже оновили ще до початку епідемії

Як показав час, частина цих дерев засихали протягом сезону через неправильну посадку та відсутність догляду. Наприклад, посохли більшість саджанців з торішньої толоки біля будівлі міської ради та колегіуму №16…

Цього річ толоки не було через карантин. І самоврядування поки що не планує закупівлю саджанців, розповів Юрій Лисяк, директор департаменту екології Кам’янського: «Ми не отримували завдань щодо закупівель саджанців».

Нема планів по посадці дерев також в міських Програмах. Тимчасом в Програмі розвитку житлового господарства на 2020 рік відображено намір знести аварійних дерев на 7 мільйонів гривень. В Програмі соціально-економічного розвитку міста написано, що в 2020 році планується обрізати 7,2 тисячі дерев, «омолодити» 2 тисячі дерев. Торік, за даними тої ж Програми, було обрізано та омолоджено 3 тисячі дерев.

Інколи радикальне “омолодження” стає фатальним для дерев і на їх місце треба висаджувати нові

Отже, через карантин поки що не планується масової посадки дерев, організованої, як у попередні роки, за рахунок міського бюджету. Далі нас чекає посушливе літо, коли висадка саджанців недоцільна. Тож цього року суттєве озеленення міста можливе буде лише восени.