Прогнозована посуха може залишити дачників Кам’янського без води

Прогнозована посуха може залишити дачників Кам’янського без води

Зневоднення дачних масивів, погіршення якості води з крану – лише деякі можливі результати посухи, яку прогнозують цьогоріч. І посуха буде проблемою не лише в Україні, попереджають вчені.

Автор: Валентин Фіголь.

2020 рік є самим маловодним за останні 100 років. Про це днями повідомила Держводагенція України.

На початку весни «Пильний погляд» писав про те, що фахівці прогнозують брак води в Україні. Сьогодні тривожні повідомлення про наближення небувалої посухи публікуються мало не щодня. Гідроенергетики повідомляють про надзвичайно низький рівень води у водосховищах, і що вони змушені будуть вручну регулювати цей рівень, щоб накопичувати воду. В разі маловодного року передбачено спрацювання водосховищ для покриття дефіциту водних ресурсів. Є також прогнози, що влітку доведеться обмежувати подання води споживачам послуг водогонів.

Держводагенство попередило про можливу призупинку навігації на Дніпровських водосховищах. Це означає, що в планах Держводагенства зниження рівня водосховищ майже на 4 метра.

«Представники Держводагенства сором’язливо промовчали (або навмисно) про те , що одним обмеженням подачі води населенню не обійдеться. Багато хто згадав свою дачу і свердловину на ній. У мене для вас погані новини, – коментує ситуацію Андрій Можейко, колишній начальник міського управління екології Дніпродзержинська, фахівець з водних ресурсів, член ГО «Екологічний патруль». – Ваші свердловини залежать від рівня води в водосховищі. Пониження рівню води в водосховищі потягне за собою і різке зниження рівня води в свердловинах поверхневого залягання, розташованих в басейні водосховища. Глибина свердловин ,як правило не перевищує 12-15 метрів від поверхні землі. Тому маса дачників може стикнутися з відсутністю води на ділянках».

Андрій Можейко.

Ще торік в публікації про зникнення малих річок в Україні «Пильний погляд» цитував молодого геолога з Полтавщини: «Не буде води в річках – не стане її і в колодязях!..»

Дефіцит води – не єдина біда від посухи, нагадує А. Можейко. Адже спека прогріє мілку воду Дніпра і викличе бурне цвітіння синьо-зелених водоростей. «…те, що побіжить з крана, водою не можна буде назвати», – прогнозує фахівець.

Потужні промислові підприємства, розташовані вздовж берегів, нещадно черпають ту воду, якої і так в цьому році буде обмаль. «Навряд чи будуть економити на гаманцях олігархів. Скоріше населення присадять на жорстку водну дієту», – каже пан Можейко, не на словах знайомий з діяльністю органів влади.

«На жаль, дощі ситуацію не врятують. При спекотному літі випаровування з поверхні водосховища колосальне. Виставте вдома відро води на сонце і наглядно побачите швидкість випаровування…», – резюмує еколог.

Посушливе спекотне літо прогнозують вчені не лише в Україні. Маловодність констатують скрізь. У самому центрі Європи – в районі Женеви і Гренобля, як повідомлялось днями, дощу не було вже понад 40 днів. Минулого разу таке траплялося наприкінці XIX століття.

Фахівці пов’язують аномальну посуху з глобальними змінами клімату. «Потепління в Європі серйозно випереджає світовий тренд, – говорить професор Рован Саттон з британського Національного центру атмосферних досліджень. – Дані останніх 40 років чітко вказують на це».

Рівень водосховищ в Україні і Румунії впав до критичної позначки. Половина сільськогосподарських земель Франції висохла настільки, що фермери б’ють на сполох.

Посуха вразила не лише Європу. Аргентинські пампаси й американські прерії теж зневоднені. У США за місцевою п’ятибальною шкалою посуху другого страшного ступеня вже спостерігають в Техасі, Каліфорнії й Орегоні, а дуже сухо – в десятку штатів на півдні, біля мексиканського кордону, в центрі і на північному заході: від Алабами до Вашингтона.