Квіти та бруківка в центрі Кам’янського, плани самоврядування щодо повітря та сміття

Квіти та бруківка в центрі Кам’янського, плани самоврядування щодо повітря та сміття

На центральних вулицях та майданах Кам’янського тривають заходи з благоустрою. Підрядники саджають квіти та латають тротуари бруківкою.

Тимчасом міська рада готується оновити міську екологічну Програму, спрямувавши додаткові кошти на гасіння пожеж на звалищі та переобладнання постів екомоніторингу міста.

Автор: Валентин Фіголь.

 Сьогодні на клумбі перед будівлею міськради, де раніше, за радянської влади, був фонтан, робітники підрядних організацій саджали квіти.

Посадка квітів – один з щорічних заходів, які проводить міське самоврядування в особі департаменту ЖКГ. Наприклад, в квітні департамент провів тендер на догляд за зеленими насадженнями, в тому числі посадку квітів на 4,7 мільйони гривень. Тендер виграв підприємець Іван Перескок, запропонувавши виконати ці роботи за 4,649 мільйони.

Поряд, на іншій клумбі перед міськрадою, робітник підстригав газон. Не тримером, тому покіс був рівніший.

На проспекті Шевченка робітники ремонтували тротуари біля перетину з вулицею Медичною. Поки що брукували тільки краєчок біля пішохідного переходу. Але цьогоріч було заплановано чималий обсяг ремонту тротуарів та внутрішньоквартальних доріг – на десяток мільйонів гривень, за Програмою соціально-економічного розвитку міста.

Міське самоврядування готує порядок денний травневої сесії міської ради, запланованої на кінець місяця. Депутати готуються до того, щоб обговорювати питання онлайн, не зустрічаючись в постійних комісіях. У квітні секретар міськради Олександр Залевський розповідав про початок підготовки до такої екстремальної форми роботи міської ради на період карантину.

Серед проектів майбутніх рішень міськради – оновлення міської Екологічної програми на 2016-2020 роки.

До існуючої Програми пропонуються деякі зміни. Як пояснив О. Залевський, буде додано мільйон гривень на поводження зі сміттям. Загалом на забезпечення екологічно-безпечного збирання, перевезення та знешкодження відходів планується скерувати 4,8  мільйони гривень. Заплановані заходи з ліквідації стихійних звалищ та гасіння пожеж на міському звалищі побутових відходів.

Ще один із запланованих заходів – переобладнання трьох постів нагляду за складом атмосферного повітря на території міста. Ці пости колись були обладнані промисловими вимірювачами забруднень, які не дають потрібної для екомоніторингу інформації, пояснив секретар міськради. Тому пропонується виділити 1 мільйон гривень на придбання та встановлення нових аналізаторів – щоб показували те, що треба міському самоврядуванню для екомоніторингу.

Діючі пости знаходяться біля майдану Героїв, на лівобережі та в районі готелю «Родіна».

Про необхідність переобладнання постів екомоніторингу представники міського самоврядування, принаймні трьох скликань, заявляли ще з часів міського голови Ярослава Корчевського.