Епідемія безвідповідальності, перемога торговців та квіти для рідного міста в Кам’янському

Епідемія безвідповідальності, перемога торговців та квіти для рідного міста в Кам’янському

Коронавірус та сміття залишаються загрозою комфорту мешканців міста. В тому числі, і через безвідповідальні дії деяких кам’янчан, які наражають себе та інших на небезпеку.

Тимчасом мешканці Кам’янського паралельно з міськими заходами з озеленення пропонують самотужки саджати квіти на клумбах в громадських місцях і опікуватись ними весь сезон.

Автор: Валентин Фіголь.

А як же вірус?

Маски на вулицях міста носять одиниці. Ще тримаються крамниці та транспорт, на літньому майданчику в кафе в центрі офіціант був у масці.

Люди надто швидко розслабились щодо загрози коронавірусної хвороби – про це попереджають лікарі.

«COVID-19 – це не міф. Ми разом з колегами щодня приймаємо пацієнтів з підозрою і офіційно підтвердженим захворюванням на коронавірус. Їх кількість зростає. Переважно це молодь і люди середнього віку. Важкі пневмонії і тромбози – те, що ми маємо на сьогоднішній день серед ускладнень, які викликає коронавірус. Заходи карантину було прийнято цілком резонно – для збереження здоров’я людей. Зараз, коли йде ослаблення, потрібно бути ще більш обережними, адже ризик заразитися дуже високий. Необхідно розуміти, що недбалість може призвести до фатальних наслідків», – звернулась до людей Ольга Конопкіна, завідуюча відділенням міської клінічної лікарні № 21 у Дніпрі.

«Багато людей сприйняли ослаблення карантину, як його повну відсутність і вирішили, що ходити в масках, користуватися засобами особистого захисту не потрібно. Це не так. Вірус поширюється досить швидко, інакше б його не віднесли до найбільш небезпечних інфекцій. Одна людина може заразити десятки, навіть не знаючи про свій діагноз. …це дуже небезпечна тенденція, яка може привести до погіршення ситуації з цим захворюванням», –  прокоментувала ситуацію на вулицях лікар-інфекціоніст Ольга Турчина.

Карантинного обмеження перебування в громадських місцях без маски ніхто не знімав. Штраф – 17 тисяч гривень.

Загроза під ногами

Захист від епідемії фахівці завжди розглядали в комплексі санітарних заходів загальної та індивідуальної гігієни. Ще у середньовічних містах під час моровиці мешканцям під загрозою страти чи вигнання наказувалось прибрати сміття від будинку або майстерні. Де бруд – там зараза, попереджали плакати наглядної агітації на стінах поліклінік та учбових закладів. Коронавірус на смітнику довго не мешкає, але там досить небезпечних мікробів, які можуть як самі вбити, так і допомогти вірусу прикінчити послаблений дизентерією організм.

Дехто з кам’янчан ігнорує міські санітарні норми так само, як і обмеження карантину. Мова про тих, хто викидає сміття просто на вулиці. Або про тих робітників, які залишають після себе неприбрані будівельні відходи.

Слід зауважити: чинне законодавство не містить окремої норми, яка б встановлювала покарання за засмічення територій населених пунктів, як це є в більшості європейських держав. На практиці такі дії караються за ст. 152 КУпАП, як за порушення державних стандартів, норм та правил у сфері благоустрою населених пунктів. Розмір штрафу становить від 340 до 1360 гривень.

Свободу базарам!

Днями відкриються непродовольчі ринки. Кабінет Міністрів України прийняв зміни до «карантинної» постанови на позачерговому засіданні Уряду 14 травня.

За словами Міністра охорони здоров’я Максима Степанова, ці зміни дозволяють повне торгове обслуговування населення, зокрема, за допомогою роботи непродовольчих ринків.

Непродовольчі ринки будуть працювати за умови дотримання санітарно-епідемічних заходів безпеки за принципом роботи продовольчих магазинів.

Рішення вступить в силу після опублікування.

Шефство над клумбами

Підрядники міського самоврядування продовжують саджати квіти на клумбах центральних вулиць та майданів Кам’янського. Сьогодні саджали біля меморіалу Матері на перехресті проспектів Свободи та Аношкіна. Також робітник вискубував бур’янець з гравію на газоні  між проїжджими частинами, де час від часу проводяться якісь невдалі ботанічні експерименти.

Проблемою озеленення в місті є догляд за рослинами. Зокрема, полив. Сьогодні єдиний спосіб поливати свіжі посадки – з автоцистерни КП «Зеленбуд».

Приклад самовільного озеленення в місті: наче і рослини висадили, але виглядають вони на цій клумбі як бідні сироти.

Тимчасом мешканка привокзальної території міста Тетяна Василенко запропонувала в соцмережі землякам власну ідею щодо озеленення міста. Вона хоче посадити власні квіти в бетонних клумбах на площі перед залізничним вокзалом і доглядати за ними протягом сезону.  Ідея вже знайшла прихильників – принаймні, у віртуальному просторі.

В реальному житті варто нагадати: самовільне влаштування клумб, квітників тощо – теж порушення державних стандартів, норм та правил у сфері благоустрою населених пунктів. Розмір штрафу – від 340 до 1360 гривень.