Початок сезону боротьби з маком та коноплею і старт суду про бійку з охоронцями біля АТБ в Кам’янському

Початок сезону боротьби з маком та коноплею і старт суду про бійку з охоронцями біля АТБ в Кам’янському

Поліцейська операція «Мак» по знищенню незаконних посівів конопель та маку триватиме ціле літо.

Тимчасом 3 червня починається судовий розгляд кримінальної справи про бійку біля магазину АТБ на БАМі, де підозрюваний закидає поліцейським фальсифікацію обвинувачення проти нього.

Автор: Валентин Фіголь.

Геть мак та коноплі!

Операція «Мак» почалась в Дніпропетровській області 1 червня, і триватиме до 24 вересня. Про це розповів начальник відділу управління протидії наркозлочинності ГУНП в Дніпропетровській області Владислав Мозговий.

Мета операції – виявлення та знищення незаконних посівів конопель та маку, наголосив В. Мозговий. Він попередив землевласників, що вони зобов’язані знищувати на своїй землі зарості нарковмісних рослин, бодай і дикорослі. Також поліцай закликав громадян повідомляти правоохоронцям, де ростуть такі рослини.

Поліція буде теж шукати нарковмісні рослини, застосовуючи безпілотні літальні апарати.

Торік, за словами правоохоронця, за 3 місяці аналогічної операції правоохоронці притягли до кримінальної відповідальності 79 громадян, порушили 192 кримінальні провадження, знищили 21 тисячу рослин конопель і 2 тисячі – маку.

За вирощування нарковмісних рослин стаття 310 Кримінального кодексу України обіцяє до 7 років позбавлення волі. Те саме – за збирання чи придбання таких рослин.

Справа з багатьма невідомими

Завтра о 9.30 в Багліському суді почне розглядатись резонансна справа, про яку зовсім недавно повідомляв «Пильний погляд». Вестиме її суддя Тюлюнова.

Рік тому біля супермаркету АТБ на БАМі побились відвідувачі магазину з приватними охоронцями. Поки поліцейські розслідували цю справу, двоє слідчих самі опинились під слідством, а підозрюваний напередодні початку судового розгляду інциденту заявляє, що справу проти нього сфальсифіковано.

Інцидент, про який піде мова, трапився ввечері 20 травня 2019 року. Детально про бійку та розслідування «Пильний погляд» розповідав у травні. Нагадаємо коротко обставини інциденту. Побилися група відвідувачів АТБ та двоє працівників охоронного підприємства. Під час бійки хтось розбив голову одному з охоронців.

Перші півроку слідство розглядало одну версію: що голову охоронцю розбив, кинувши камінь, один з учасників бійки. Потім слідство висунуло іншу версію, за якою поранив охоронця чоловік, який, судячи з відеозапису, біг в одному напрямку з потерпілим. Цьому чоловіку було оголошено підозру. І ось – справа вже в суді, а підозрюваний стає обвинувачуваним.

«Нема жодних свідчень чи доказів, що я вдарив по голові охоронця, – зазначив підозрюваний, коментуючи перебіг розслідування. –  За півроку зі мною не було проведено слідчих дій, які вимагав адвокат. Хоча на одночасному допиті одразу би з’ясувалось, хто де перебував і що робив в момент інциденту».

За час розслідування, як розповів підозрюваний, помінялось 6 чи 7 слідчих. За результатами діяльності двох із них порушено кримінальні провадження.

Справа обіцяє бути цікавою. Адже судові доведеться зробити те, чого не зробили поліцейські слідчі: допитати потерпілого, свідків, підозрюваного – і спробувати відновити обставити інциденту. Також в суді мають вийти назовні всі «темні плями» поліцейського розслідування. Наприклад, про те, що з потерпілим було проведено повторне відтворення обставин злочину, під час якого охоронець поміняв свої свідчення…