В учбових закладах Кам’янського педагоги шукатимуть бажаючих пройти державну підсумкову атестацію

В учбових закладах Кам’янського педагоги шукатимуть бажаючих пройти державну підсумкову атестацію

Керівникам закладів загальної середньої та професійної освіти рекомендовано розшукати здобувачів освіти, які бажають пройти ДПА, і надати учням таку можливість.

Автор: Валентин Фіголь.

Про організацію виконання Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань завершення 2019/2020 навчального року» йдеться у листі-роз’ясненні, надісланому керівникам закладів освіти і оприлюдненому на сайті МОН 22 червня 2020 року. 

«Закон , підписаний президентом Володимиром Зеленським, звільняє від ДПА у будь-якій формі здобувачів, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році. Водночас, здобувачі мають право пройти атестацію за власним бажанням. Для ДПА у формі ЗНО створено безпечні умови, учасників та інструкторів буде забезпечено засобами захисту. Наголошуємо, що ДПА у закладах освіти має так само відбутись в умовах, безпечних для здоров’я випускників та педагогів», – зазначила т.в.о. міністра освіти і науки Любомира Мандзій. 

Як директорам шкіл та центрів підготовки робітничих кадрів організувати ДПА для бажаючих? Для цього рекомендовано у найкоротші терміни отримати заяву-підтвердження бажання пройти ДПА у формі ЗНО. Заява має бути від повнолітніх здобувачів або від одного з батьків чи інших законних представників неповнолітніх. Таку заяву можна подати до закладу особисто або надіслати скан-копію електронною поштою. Кінцевий термін і спосіб подання заяви визначає заклад освіти.

Випускникам, які не бажають проходити ДПА, необхідно видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти і додатки до них із записом «звільнений(а)» у відповідній графі бланку додатку. 

Для випускників, які бажають пройти ДПА у формі ЗНО, закладам необхідно:

  • організувати підвезення учасників до пунктів тестування;
  • після отримання результатів ДПА у формі ЗНО видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти, зазначивши результати у відповідній графі бланку додатку.

Для випускників, які хочуть пройти ДПА у закладі освіти, закладам необхідно:

  • перевірити наявність права проходити ДПА саме в закладі освіти згідно з Порядком проведення ДПА;
  • організувати ДПА в письмовій формі за завданнями та у строки, затверджені керівником закладу освіти, але не пізніше закінчення навчального року;
  • після проходження ДПА видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти із зазначенням результатів ДПА у відповідній графі бланку додатку.

Крім того, здобувачі освіти, які претендують на золоту або срібну медаль, мають право отримати такі медалі без проходження ДПА.

Нагадаємо, Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій дозволила провести зовнішнє незалежне оцінювання з 25 червня до 17 липня.