Кого і як обиратимуть в Кам’янському цієї осені. Частина 1: партійне домінування

Кого і як обиратимуть в Кам’янському цієї осені. Частина 1: партійне домінування

Менше двох тижнів залишилось до оголошення чергових місцевих виборів в Кам’янському та країні в цілому. Цього року вони припадають на неділю, 25 жовтня. Так прописано у новому Виборчому кодексі України, прийнятому в грудні 2019 року. Проте, у Верховній Раді розглядають поправки до кодексу, що вплинуть на перебіг виборів. «Пильний погляд» вирішив розібратись, за якими правилами пройдуть вибори та яких змін ще можна чекати.

Автор: Сергій Гузь.

Базові принципи місцевих виборів

На перший погляд, ці вибори у Кам’янському пройдуть аналогічно, як і вибори 2015 року. Ми так само обиратимемо міського голову та 42 депутати міськради. Саме така норма встановлена для міста з кількістю виборців до 250 000 осіб. Тобто, навіть з врахуванням виборців Карнаухівки чи якогось ще населеного пункту, який у рамках адміністративної реформи можуть в останню мить приєднати до міста – ця кількість депутатів міськради не зміниться.

Міського голову ми обиратимемо за принципом абсолютної більшості голосів. Тобто, переможець має отримати мінімум 50% + 1 голос. Якщо ніхто з кандидатів не набере такої кількості голосів у першому турі, то нам доведеться у другому турі обирати з поміж двох претендентів. Тих, хто збере найбільше голосів у першому турі.

Вибори депутатів міськради теж пройдуть за знайомою виборцям процедурою – відкритих партійних списків. Проте, з певними новаціями.

Так, партіям доведеться робити відразу кілька списків своїх кандидатів. Перший – загальний список для єдиного міського виборчого округу. Та кілька так званих «регіональних» списків – для кожного багатомандатного виборчого округу (про них пізніше). «Регіональні» списки формуються з числа тих же кандидатів, які внесені в міський список.

Місце кандидата як у загальному списку, так і в «регіональному» встановлюватиметься за рішенням партії. І воно матиме значення у визначенні того, хто з кандидатів від партії пройде у міськраду. Проте, виборці своїми голосами зможуть впливати лише на місце кандидата у «регіональному» списку. Для цього кандидат має набрати не менше 25% від виборчої квоти (про це теж далі).

Партійне кріпацтво для депутатів залишається

Висування кандидатів у депутати міськради можливе лише за партійними списками. Тож усім, хто бажає стати депутатом, доведеться шукати партію, яка їх захоче висунути.

Відсутність самовисування кандидатів в депутати у великих містах подається, як можливість укріплення партійної зрілості суспільства. Проте, як ми бачимо на практиці, вигідна ця новація лише старим, розкрученим партіям. І не є жодною гарантією, що депутат чи партія не відмовляться потім від своїх обіцянок. У разі чого, місцева партійна організація може відкликати норовливого депутата.

Нагадаємо, за останню каденцію своїх мандатів лишилися 5 депутатів міськради Кам’янського: Юрій Литвиненко – БПП, Олег Нагорний – «Самопоміч», Володимир Бабенко – «Опозиційний блок», Дмитро Пучкін – «Батькищина», Андрій Іванченко – «Народний контроль». Усі вони були відкликані за підтримки місцевих партійних організацій, через які обиралися.

Виборчі комісії – під контролем парламентських партій

Ще один важіль впливу існуючих партій на вибори – повноваження на формування територіальних виборчих комісій. Саме останні визначатимуть як хід виборчої кампанії, так і підрахунок голосів. А, як кажуть, хто рахує голоси, той має більше шансів.

Новий Виборчий кодекс передбачає, що в обов’язковому порядку до ТВК включатиметься по одному представнику від партій, що на момент першого засідання Верховної Ради змогли сформувати фракції. У нашому випадку це «Слуга народу», «Європейська солідарність», «Батьківщина», «Голос» та «Опозиційна платформа – За життя!». Наразі не відомо, чи утворені в Кам’янському партійні осередки «Слуги народу» та «Голосу», тож їх представників до ТВК можуть висунути обласні організації цих партій.

Також до складу ТВК своїх кандидатів можуть висувати і інші зареєстровані місцеві партійні організації. Але їх включення до складу ТВК залежатиме від результатів жеребкування.

А от до складу комісій на виборчих дільницях можуть включатись як висуванці від партій, що зареєструються на місцевих виборах, так і представники кандидатів на посаду міського голови.

«Темні конячки» від партій

Тож, як бачимо, законодавці зробили усе можливе, аби партії мали ключовий вплив на висунення кандидатів в депутати у великих містах. Більше того, зміни до законодавства, що знаходяться на розгляді в парламенті, ще більше підсилять партійний вплив. Наприклад, зараз пропорційна система виборів передбачена лише для міст, де мешкає більше 90 000 виборців. Зміни передбачають, що ця система буде застосована і до міст від 15 000 виборців.

Хоч роль партій на місцевих виборах зростає, є проблема з якістю місцевих партійних осередків. В місті практично не помітно серйозної партійної роботи, за виключенням 5-6  місцевих парторганізацій. Тож варто очікувати, що осередки активізуються вже після офіційного оголошення виборів. Це означає, що на чолі партій і в партійних списках нас чекає багато цікавих сюрпризів. І найбільш інтригуюче питання: хто піде на чолі списку місцевої організації «Слуги народу»?

Далі буде…