Розірваний «Моноліт» в Кам’янському: «ганебна пляма» на самоорганізації чи приклад небайдужості членів ОСББ?

Розірваний «Моноліт» в Кам’янському: «ганебна пляма» на самоорганізації чи приклад небайдужості членів ОСББ?

Скандал практично в найбільшому ОСББ в Кам’янському отримав логічний розвиток: члени об’єднання прийшли на загальні збори, щоб переобрати правління ще раз.

Автор: Валентин Фіголь.

На вихідних позиціях

«Кілька людей, розділившись на дві партії, видирають одне в одного з рук владу. Більшість загалом пасивно спостерігає цю боротьбу, час від часу висловлюючи незадоволення своїм побутом…», – так описував «Пильний погляд» ситуацію в ОСББ в Кам’янському з символічною назвою «Моноліт».

Це ОСББ з 2016 року об’єднує мешканців трьох 10-поверхових будинків на проспекті Наддніпрянському – загалом 440 квартир, в яких мешкає 758 людей. Річний бюджет ОСББ сягає мільйона гривень. «Ласий шматок», як кажуть досвідчені посадовці міського самоврядування про це об’єднання.

До конфлікту вже втрутились міське самоврядування та правоохоронні органи.

Загальні збори членів ОСББ відбулись 16 липня у дворі трьох будинків. Фактично, було аж 2 зібрання.

Біля 1-го під’їзду зібрались приблизно півтори-дві сотні людей. Ініціативна група мешканців пропонувала переобрати правління ОСББ та його голову.

Чим же їм не подобались старі? Люди кажуть, що їм не подобалось, як голова правління розпоряджалась коштами членів ОСББ. Наприклад, призначила собі чималу зарплатню: на заробітки персоналу ОСББ в березні витрачалось до половини бюджету об’єднання. Щомісяця невідомо на які видатки знімала по 20 тисяч гривень готівкою з рахунку ОСББ (приблизно 20% місячного бюджету товариства). Організовувала ремонтні роботи незадовільної якості за надто високу ціну: місцями полатали дах поклавши руберойд навиворіт… Витрачала кошти членів ОСББ на свої суди з колишнім головою ОСББ паном Манцевичем. 

Як організовано утримання будинку, ініціаторам перевиборів теж не подобається. Ігнорується дірявий дах будинку №21, а також відкрита щілина між цим та сусіднім будинками. В той же час встановлюється система електронного керування ліфтами, освітлення під’їздів з датчиками руху…

Всі ці закиди жваво обговорювались учасниками зібрання.

Тимчасом біля останнього під’їзду проходило інше зібрання: тут були голова правління Олена Ревак, до десятка членів правління та ще десяток мешканців будинку. Пані Ревак розповідала сусідам про роботи, які виконані в будинку. Мовляв, систему водопостачання замінено в цілому будинку. Встановлено систему контролю за рухом ліфтів. Переконувала, що об’єднанню необхідні послуги бухгалтера, бо «Інфоком» приймає гроші членів ОСББ і невідомо що з ними робить… А невдоволення діяльністю правління та його голови висловлюють ті мешканці, хто не хоче платити за утримання житла.

Після доповіді голови правління група з приблизно двох десятків людей проголосувала за те, щоб зберегти посаду бухгалтера в об’єднанні. І тоді ця група приєдналась до тих сусідів, які зібрались біля першого під’їзду.

Гарячий початок

Біля першого під’їзду якраз відбувалась реєстрація членів ОСББ для участі в голосуванні. Пані Ревак та її прихильники одразу ж підняли ґвалт: мовляв, порушується процедура реєстрації. То сусідка розписалась за всіх членів родини, то підписанти не вказують про своє право власності…

Трохи самоорганізації населення

Опубліковано Валентином Фіголем Четвер, 16 липня 2020 р.

Незважаючи на лемент, реєстрацію було завершено, і збори почались.

На зборах були присутні: Дмитро Губський, начальник відділу взаємодії з органами самоорганізації населення, Марина Гурська, директор департаменту муніципальних послуг, Наталія Шкуренко, депутат міськради.

«Ми не на чийомусь боці, ми наглядаємо, аби все було по закону», – прокоментував присутність представників самоврядування Д. Губський.

«Тут може бути жарко, – попередив пан Губський перед початком зібрання. –В мене попередньо була розмова з обома сторонами конфлікту – вони не домовляться… Я такої агресії ще не бачив з 2013 року!» Передбачаючи сварку, досвідчений посадовець попередив поліцію про можливі порушення громадського порядку.

Після реєстрації ініціативна група оголосила порядок денний зборів. Питання було таке: переобрання правління ОСББ.

«Яка причина переобрання?» – питали пані Ревак та члени вчорашнього правління. «Нам задорого обходяться ваші послуги!» – відповідали члени об’єднання. Люди нагадали голові і про зарплатню у 8 000 гривень, і про незрозумілі витрати на «фізичну охорону». Зауважили, що під час заміни водогону було встановлено труби меншого діаметру, ніж за нормативами, і тому у мешканців верхніх поверхів трапляються проблеми з водопостачанням… Мешканці були невдоволені і тим, що голова відключає можливість користування ліфтом, кому їй заманеться. Були претензії і більш особистого характеру: мовляв, голова нікому не показує документів, не звітує за витратами тощо. «У мене є всі документи, і у слідчого вони є!..» – відповідала пані Олена.

Влада в ОСББ то змінюється, то повертається

В березні цього року в ОСББ «Моноліт» вже була помінялась влада. Ініціативна група членів об’єднання влаштувала загальні збори з метою переобрання правління. Збори відбулись 1 березня. Голову та членів правління ініціатори попередили і запросили завчасно. Але голова на той же час оголосила інші збори, в іншому місці – щоб звітувати за результати роботи правління.

На тих та інших зборах було приблизно по півсотні людей. Ініціативна група та їхні прихильники обрали нове правління ОСББ та його голову.

Пані Ревак, в свою чергу, 4 квітня провела нові «загальні збори членів ОСББ». В карантинному режимі, як вона сама це назвала. Більшість членів ОСББ про збори 4 квітня не знали. На підставі зборів 4 квітня пані Ревак збирає пакет документів і проводить ще одну реєстрацію нового правління ОСББ «Моноліт» з собою в ролі голови правління. Реєструється в Кам’янському, у держреєстратора Петрусь.

«Хто за вас голосував 4 квітня?» – питали члени ОСББ на зборах 16 липня. Сусіди мовчали. О. Ревак заявила, що у неї є довіреність від 70 членів ОСББ на право представляти їхні інтереси при голосуванні. «Це якийсь нонсенс!» – прокоментував ситуацію Д. Губський.

Реєстрацію було проведено незаконно, на підставі сфальшованого протоколу неіснуючих зборів 5 квітня, вважає ініціативна група. Було подано заяву до поліції про підробку документів, поліція проводить розслідування, нагадали посадовці, присутні на зборах.

Це ще не кінець

Вчорашні збори проходили емоційно, але до відвертих образ та погроз справа не дійшла. Можливо, подіяла присутність представників самоврядування та екіпажу поліції, який чергував у дворі.

Члени ОСББ почали голосувати, підписуючи протокол зборів. Голосували «за» та «проти» обрання нового правління ОСББ. Пані Ревак спочатку заявляла, що процедуру порушено, тому все це незаконно. Потім і сама підписала протокол.

Збори затяглись до вечора – тривав збір підписів. Формально загальні збори мешканців ще не завершено – ініціативна група буде збирати підписи, аж поки не обійде всіх членів ОСББ. «Ми хочемо, щоб рішення зборів було дійсно відкритим волевиявленням усіх сусідів», – кажуть ініціатори обрання нового правління.

Отже, питання влади в ОСББ «Моноліт» поки що відкрите – до підрахунку голосів, відображених у протоколі вчорашнього зібрання.

«Такі конфлікти – ганебна пляма на весь рух самоорганізації населення!» – прокоментували збори представники інших ОСББ, присутні на заході.

«З іншого боку, люди зібрались і відкрито поговорили про нагальні справи свого об’єднання, – зауважив Д. Губський. – Такі збори наочно демонструють настрої членів об’єднань. І одразу спливають обставини, які допомагають зрозуміти ситуацію в будинку».

Посадовці висловили сподівання, що такі конфлікти не будуть відлякувати людей від ідеї створення ОСББ.