Скульптуру «Матері» в Кам’янському відчистили піском (+ відео)

Скульптуру «Матері» в Кам’янському відчистили піском (+ відео)

Обробці струменем піску було піддано скульптуру монументу «Матір і дитя»  в сквері проспекту Свободи. Процедура очистки відбувалась вдень, 23 вересня. «Матір і дитя» робітники в протигазах обдували струменем піску під високим тиском. Повітря нагнітав компресор автомобіля, припаркованого поруч. Тут же знаходились заступник міського голови Костянтин Саусь та автор скульптури художник Гарнік Хачатрян.

Автор: Валентин Фіголь.

Пісок зчищує оксидну плівку, так звану патину, з поверхні бронзи, з якої зроблено скульптуру, пояснив Г. Хачатрян. Так роблять зазвичай перед встановленням нових бронзових зображень. Потім поверхню бронзи обробляють спеціальним воском, який всотується в метал на 2-3 міліметри і захищає верхній шар від швидкої руйнації в контакті з атмосферою.

«Віск деякий час захищає метал від окиснення, – розповів художник. – Це уповільнює процес утворення патини і робить наліт більш рівномірним. Але з часом патина все одно утворюється і бронза темнішає».

автор скульптури Гарнік Хачатрян

Як стало відомо «Пильному погляду» з власних джерел, і бюст Брежнєва, і пам’ятник «Матір і дитя» в подальшому оброблять спеціальним воском. Цю роботу якраз і доручено виконати скульптору Гарніку Хачатряну.